Összesen 2781 dollármilliárdost rangsorolt, „talált meg” az amerikai Forbes – a leggazdagabbak összvagyona 14,2 billió dollár, azaz több mint 14 ezer milliárd dollár.

Összehasonlításképpen 2022-ben a magyar GDP 177,3 milliárd dollár volt, tehát a világ legvagyonosabb 2781 emberének 80-szor akkora a vagyona, mint a teljes magyar gazdaság éves kibocsátása.

Az összvagyon egyébként – a tavalyi évhez hasonlóan – rekordot döntött: 2024 elején 2000 milliárd dollárral volt többje a dollármilliárdosoknak, mint egy évvel korábban, és a milliárdosok száma sem volt még ilyen magas (egyetlen év alatt 141 fővel gyarapodtak).

A világ leggazdagabb embere – 2023 után ismét – Bernard Arnault luxusmogul. A francia üzletember vagyonát 233 milliárd dollárra becsülte a Forbes, egyetlen év alatt 22 milliárddal növelte vagyonát. Cége, az LVMH olyan márkák mögött áll, mint a Louis Vuitton, a Tiffany & Co. és a Sephora. 

A rangsor második helyén a Tesla-vezér Elon Musk áll 195 milliárd dolláros becsült vagyonnal, míg a harmadik az Amazon-tulaj Jeff Bezos 194 milliárd dollárral.

A legnagyobb vagyongyarapodást egyetlen év alatt a Meta tulajdonosa, Mark Zuckerberg érte el – 116,2 milliárddal növelte vagyonát, amely így a szaklap becslése szerint 177 milliárd dollár.

A gazdasági szaklap legfrissebb listájára öt magyar is felfért,

amelyre korábban még nem volt példa: 

A Forbes magyar kiadványa megjegyzi, hogy a régióból Ukrajna szintén 5 milliárdossal került fel a listára, Szlovákiában ketten vannak, Csehországban 11 dollármilliárdos van, Romániában hat, Ausztriában pedig kilenc.

Kiderült, valójában „szegények” a leggazdagabb magyarok

Mindenekelőtt az adórendszerek, valamint a lakástulajdoni arányok különbségei okozzák a jelentős vagyoni különbségeket az egyes európai államokban a tehetős és a kevésbé tehetős állampolgárok között. A részletekért kattintson!