A Lázár János vezette Miniszterelnökség kiszivárgott átfogó energiarendszer-fejlesztési terveivel szemben a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) olyan "ellenanyagot" készített, amely elnyerte Orbán Viktor miniszterelnök tetszését is - tudta meg a Népszabadság az ügyet ismerő forrásoktól. Az NFM mögött, Lázár koncepciójával szemben az egész hagyományos hazai energiaipar felsorakozott. A tanulmányok fő üzenete, hogy Lázár reformjai nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és a jövőre nézve se tűnnek fenntarthatónak - írja a Népszabadság.

Az "ortodox" energialobbi Simicska Lajos tavaly februári nyilvános ­Orbán-ellenes kirohanása után kapott új erőre. Az MVM-ből kiszorultak a Simicskához köthetők - igaz, azóta többük az ENKSZ-nél bukkant fel. Az MVM új vezére, Csiba Péter ugyan függetlenként érkezett, de a kormányfőhöz és a Molhoz is köthető MET-tel korábban voltak közös ügyletei. A lap szerint az MVM és a Mol nem közösen dolgozott a munkaanyagon, ám az Sesztákék asztalán már összefüggő koncepcióvá ért.

Lázár másik látványos pozícióromlása a paksi atomerőmű ügyében érhető tetten. Noha a miniszter tavaly többször bejelentette, hogy a kormány "nyugati" vezetőket küld az egység élére, ez eddig nem jött össze. Az MVM vezére a lap kérdésére nyilvánosan ki is állt a jelenlegi vezetés mellett.

Lázár a jelenlegi atomerőművet is a Miniszterelnökség alá vonta volna. Az NFM-hez tartozó MVM-nél állítólag ez ütötte ki végleg a biztosítékot, mivel ez a legfontosabb vagyonelemük. Csiba Péter már az atomerőműhöz is nyilvánosan ragaszkodik, és a Lázár-féle költségcsökkentési ötletekről se akarnak hallani - írta a Népszabadság.