Várhatóan az eredetileg tervezettnél korábban, egy hónapon belül kiírják a 2014-2020 közötti új uniós fejlesztési időszak első pályázatait - mondta kedden Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) uniós források felhasználásáért felelős államtitkára Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az MTI által közölt interjúból túl sok minden nem derült ki, de azt már lehet tudni, hogy az első tenderek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében jelennek meg és a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak fejlesztését célozzák. Rákossy szavai szerint a kormány a nagy hagyományokkal rendelkező és magas hozzáadott értéket képviselő iparágakat kívánja fejleszteni, mint a járműipar, az élelmiszeripar, az elektronika, a logisztika, vagy a turizmus, de beszélt arról is, hogy a fejlesztéspolitika egyik alappillére, hogy a felzárkóztatást szolgálja, így előtérbe kerül a kis-, és középvállalkozások fejlesztése, a munkahelyteremtés, és az újraiparosítás is.

A politikus szerint emlékeztetett, hogy a pályázatok jogi keretét biztosító partnerségi megállapodás és az operatív programok tárgyalásai még nem zárultak le az Európai Bizottsággal, ezért a kormány a "költségvetési kockázat terhére" vállalja a pályázatok kiírását. Eszerint, ha sikeresen lezáródnak a tárgyalások, akkor a tendereket utólag is lehet uniós forrásból finanszírozni - ha nem, akkor az államnak kell fizetnie. Túl nagy kockázatot azonban várhatóan nem vállal a kormányzat, így várhatóan olyan pályázati kiírások lesznek az elsők között, melyek szinte biztosan megfelelnek az uniós céloknak is - ilyen például a kisvállalkozások támogatása. Rákossy ugyanakkor kiemelte, hogy az unióval folytatott viták nagyobb része technikai jellegű, ami "tárgyalásokkal rövid úton orvosolható".

Az érdeklődés hatalmas lesz

Uborkaszezon van a forráspiacon, így az új kiírások várhatóan nagy érdeklődésre számíthatnak - véli Kiss János József, a Glósz és Társa Kft. tanácsadója. Szerinte ugyanis mindenki arra vár, hogy felálljon az új, pályázatokat bonyolító rendszer és megjelenjenek az új tenderek, mivel a banki források már kevésbé vonzóak, de a finanszírozási nehézségeken az sem segít, hogy a támasztott feltételek miatt a jegybank által indított növekedési hitelprogram (nhp) sokak számára nem elérhető. Ennek következtében mindenki inkább megvárja a beruházásokkal, hogy vissza nem térítendő támogatásokhoz juthasson - vélte Kiss.

Mindezek ellenére a szakember nem számít arra, hogy a kormány tömegével jelentetné meg az új pályázatokat: a Varga Mihály által nemrég bejelentett kiigazítások nem arról árulkodnak, hogy a költségvetésben túl sok forrás állna rendelkezésre erre a célra, illetve még az sem világos, hogy a kormánynak sikerült-e közelebb jutnia a megállapodáshoz az EU-val. Ennek megfelelően a pályázati dömpinget akkortól várja Kiss, amikortól megvan a megegyezés az uniós szervezetekkel - ám ennek időpontja egyelőre megjósolhatatlan.

Van idő a felkészülésre

Bár a pályázatok az államtitkár szavai szerint akár egy hónapon belül megjelenhetnek, Kiss szerint nem biztos, hogy le kell mondania a forrásokról azoknak, akik eddig ellazsálták a felkészülést. "Amennyiben a korábbi GOP-ra jellemző kiírások jelennek meg, úgy nem kell komoly előkészítés, elég ha jól zárta a vállalkozás az előző évet, illetve, ha hitelképes mérleggel rendelkezik. Más a helyzet egy innovációs pályázatnál, ott elképzelhető, hogy kell 1-2 hónapnyi előkészítés. Ugyanakkor, ha valaki komolyan elszánja magát, akkor elég lehet ennyi idő is a felkészülésre" - vélte a Glósz és Társa Kft. tanácsadója.

Ugyancsak hatalmas érdeklődést prognosztizált, de elegendőnek látja a felkészülési időt Sturcz Annamária, a Vanessia Magyarország Kft. ügyvezetője is. Szerinte ugyanis az eddigi tervek szerint hosszabb ciklusokról szóltak, tehát egy-egy konstrukció hosszabb ideig lesz nyitva, de a kiszámíthatóságot növeli az is, hogy "előre programozott, tervezhető pályázati menetrendről olvashatunk a rendelkezésre álló dokumentumokban".

Vannak azonban feladatok, amelyeknek érdemes még most nekilátni - emelte ki Sturcz. Ilyen az, hogy amennyiben infrastuktúra-fejlesztést tervezünk - főképp engedélyhez kötött tevékenységeknél -, ott legalább a tervezési koncepcióig jusson el a pályázó, hiszen miközben a pályázat megjelenését követően az engedélyes tervek elkészítésére elegendő idő marad, addig a pályázatokhoz az engedélyezési eljárás folyamatát is elegendő volt igazolni. Érdemes ezen kívül cégjogi oldalról rendbe tenni a vállalkozást, de nem árt az sem, ha regisztráljuk magunkat a köztartozásmentes adózói adatbázisba, mivel ez később nagyban megkönnyíti a majdani kifizetéseket - magyarázta a Vanessia Magyarország Kft. ügyvezetője.

Eltérő támogatási arányok

Amennyiben új tevékenységet kezd el egy vállalkozás, vagy új helyen szeretné tevékenységét folytatni, érdemes az új regionális térképet tanulmányozni, mely elméleti maximumokat határoz meg (persze az egyes pályázati felhívások ettől alacsonyabb mértéket is meghatározhatnak) az egyes régiókban, területeken - hangsúlyozta Sturcz.  Négy régióban (Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl) nem lesz változás, továbbra is 50 százalékos mértékű támogatás érvényesíthető. A Közép-Dunántúli régióban ugyanakkor 40 százalékról 35 százalékra, a Nyugat-Dunántúl régióban 30 százalékról 25 százalékra csökken a fejlesztési támogatás intenzitásának aránya.

A kis- és középvállalkozások által megvalósított beruházásokat továbbra is külön ösztönzi a program, így a támogatási mértékek kisvállalatok esetén 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhetők. Különösen fontos lehet ez a Közép-Magyarország régió ún. nem támogatott területén, hiszen itt a most benyújtott képviselői indítvány alapján az induló beruházások is részesülhetnek - még ha korlátozott mértékben is - adókedvezményben. A legjelentősebb a változás egyébként a pont ebben a régióban lesz, ahol a négy kategóriába sorolt településeken megvalósuló kkv fejlesztések 10-55 százalékos támogatási arány között mozognak.

A pénz viszont csak jövőre jön

Arra azonban ne nagyon számítsanak az érintettek, hogy még az idén pénzhez jutnak, mivel a pályázat megjelenése után legalább egy hónapot kell várni arra, hogy benyújtsák az érintettek tendereket, újabb 30 nap mehet el a döntésre, amit az elszámolás követ, így a számlák kifizetésére várhatóan így is 2015-ig kell várni. Egyetértett vele Sturcz is, aki szerint optimális esetben jövő év első negyedévében érkezhetnek meg az első forintok. Ugyanakkor a vezető kiemelte, hogy jó hír, hogy mind a Partnerségi Megállapodás-tervezetében, mind az egyes Operatív Programokban egyszerűsítést, gyorsítást terveznek a projekt-kiválasztási szakaszra.