Az Európai Bankhatóság (EBA) december 8-án tette közzé, hogy a rendszerkockázati jelentőségű európai bankoknak összesen 114,7 milliárd euró többlettőkére van szükségük a 9 százalékos tőkemegfelelési követelmény teljesítéséhez.

Az akkori közlés szerint magyar bankoknál nincs szükség tőkepótlásra. Az OTP Bank az egyetlen rendszerkockázati jelentőségű magyar bank.

A magyarországi bankok külföldi anyavállalatai közül a legnagyobb hiánya az olasz UniCreditnek van, 7,97 milliárd euró. Az osztrák Raiffeisen banknak 2,127 milliárd euró, az Erste Groupnak 743 millió euró tőkebevonásra lesz szüksége. A belga KBC Bank, illetve az MKB anyabankja, a Bayerishce Landesbank már most teljesíti a 9 százalékos tőkemegfelelési kritériumot.

Az európai bankok közül a legnagyobb pótlólagos tőkeigénye a spanyol Banco Santandernek (15,30 milliárd euró), az olasz UniCreditnek (7,97 milliárd euró), illetve a spanyol BBVA-nak (6,329 milliárd euró) van.

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői október 27-i válságtanácskozásuk alkalmával döntöttek arról, hogy az euróövezeti adósságválság átfogó megoldási csomagjának részeként magasabb tőkekövetelmények elé állítják a legnagyobb európai bankokat.