Lázár János Fidesz-frakcióvezető szerint "míg ő a fogyasztók, addig Bencsik János energiaügyi államtitkár az energiaszolgáltatók érdekeit képviseli" - a politikus ezt a az áramkikapcsolás szabályozásának szigorítására tett javaslatával kapcsolatban mondta az MTI tudósítása szerint. Az indítvány - amely a nemfizető áramfelhasználók kizárását szigorítaná azzal, hogy a rendszerhasználati díjakból származó tartozásnál megszüntetné a kikapcsolás lehetőségét - értetlenséget szült a piaci szereplők körében, de Bencsik János klíma és energiapolitikai államtitkár is kritikusan szólalt meg az egyik közösségi oldalon. Bencsik úgy vélte, "az energiatermelés és -elosztás nem veszélytelen üzem, éppen ezért kerülendő a lehetséges következményeket figyelembe nem vevő indítványok beterjesztése az Országgyűlés elé".

Lázár hétfőn úgy fogalmazott, "sajnálja, hogy van olyan kormányzati szereplő, aki a szolgáltatók oldalán áll", illetve "a Fidesz-frakció többségi véleménye szerint Magyarországon a jelenleginél nagyobb védelmet kell biztosítani az áram- és gázfogyasztóknak". A kérdéses módosító indítvány indoklása szerint a változtatást az indokolja, hogy "elsődleges célnak kell tekinteti az energiaellátás biztosítását mind a lakossági, mind a nem lakossági felhasználóknak". Egyes vélemények szerint a javaslat célja az önkormányzati energiatartozások "megoldása", piaci szereplők egyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a hálózatüzemeltető társaságok szélsőséges esetben el is lehetetlenülhetnek, ha a lehetőséget tömegesen használnák ki az arra jogosultak. Az áram árának nagyjából a felét jelenti a villamosenergia-rendszer használatával kapcsolatos költség, Lázár javaslata szerint ennek nemfizetése miatt nem lehetne kikapcsolni a fogyasztót a szolgáltatásból. Az integrált lakossági számlák azonban nemigen adnak lehetőséget "csak" a rendszerhasználati díjak megspórolására.

Lázár továbbra is a fogyasztók védelmét említette meg fő okként, ahogy fogalmazott, "meglepődött volna, ha a villanycégek azt mondják, jó az általa előterjesztett elképzelés". Lázár szerint a magyar áramfelhasználók az európai átlagnál kisebb védelemben részesülnek, a frakcióvezető elképzelhetetlennek tartja, hogy "Párizsban egy 80 eurós tartozás miatt 77 óvodás feje fölül kikapcsolják az áramot". A frakcióvezető úgy vélte, csak azon védőszabályok érvényesítését szeretné elérni, amelyek az érintett szolgáltatók hazájában jól működnek.

 

Bencsik veszélyeket lát

Bencsik János egy korábbi bejegyzésében azonban arról írt a javaslat kapcsán, hogy azzal kapcsolatban "a javaslat inkább veszélyeztetné a villamosenergia-ellátás biztonságát, mintsem erősítené azt", de az államtitkár szerint a módosítás megszavazása a Nemzeti Energiastratégia célkitűzései ellen is hatna. "A fogyasztók rendszerhasználati díjak megfizetése alóli mentesítése együtt jár a hálózatfejlesztések leállásával, később a karbantartások elmaradásával. Az ellátásbiztonság, valamint a nemzeti tulajdonban lévő energetikai társaság közép-európai piacra lépési esélyeinek szempontjából nem lenne megnyugtató a határkeresztező kapacitások kiépülésének elmaradása sem" - írta Bencsik.