Tavaly novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482,4 ezer, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320,8 ezer forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - adta hírül friss adatait a KSH.

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 8,8, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt meghaladóan, 11,1 százalékkal nőttek.

Így 2021. január–novemberben a bruttó átlagkereset 433,8 ezer, a nettó pedig 288,5 ezer forintot ért el, mindkettő 8,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

2021. novemberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 482,4 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 494,1 ezer forint volt.
 • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 320,8 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 329,7 ezer forintot ért el.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 10,1 százalékkal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 9,8 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 409,6 ezer forintra becsülhető, 8,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.
 • A bruttó kereset mediánértéke 375,6 ezer forint volt, amely 8,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Így 2021. január–novemberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 433,8 ezer, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 444,6 ezer forint volt.
 • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 288,5 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 297,1 ezer forintot ért el.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,6, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
 • A bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 445,2 ezer, a költségvetésben 408,9 ezer, a nonprofit szektorban 405,1 ezer forintot ért el, ami 7,8, 9,6, illetve 14,4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések – köztük az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése – hatására a költségvetés bruttó átlagkereset-növekedése meghaladta a nemzetgazdasági átlag emelkedését. A nonprofit szektor jelentős keresetnövekedéséhez hozzájárult, hogy augusztus elejétől számos oktatási intézmény, fenntartójának változása miatt, a költségvetési szektorból ebbe a szektorba sorolódott.
 • A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (745,3 ezer forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (264,8 ezer forint).
 • A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 473,1 ezer, a nőknél 397,1 ezer forint volt, ez a férfiaknál 8,8, a nőknél 8,3 százalékos növekedést jelent egy év alatt.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 402,4 ezer forintra becsülhető, 8,8 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.
 • A reálkereset 3,5 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 4,9 százalékos növekedése mellett.
 • A bruttó kereset mediánértéke 347,7 ezer forint volt, amely 9,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.