A döntés-előkészítő kiadvány szerint összesen 5,5 milliárd forintba kerülhetnek a Felcsúthoz és környékéhez köthető, egyelőre csak koncepció szintjén létező projektek, amelyek  megvalósítását a 2018-2022 közötti időszakra ütemeznék.

A tervekről eddig hivatalos bejelentés nem érkezett, így nem tudni, hogy milyen forrásokból finanszíroznák őket, mikor írják ki a pályázatokat és a munkálatok pontosan mikor kezdődhetnek meg. E kérdések kapcsán az MTÜ Zrt. sajtóirodájához fordultunk, ők annyit árultak el, hogy az említett ügyekben nem született kormánydöntés.

A Pannónia szíve fejlesztési program révén Etyek és a Velencei-tó környéke kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé válhat. Arról sincs tudomásunk, hogy e tervhez mennyiben kapcsolódhatnak a megismert projektek. Más forrásból úgy tudjuk, hogy a területfejlesztés a "Budapest agglomerációs gyűrű" néven fut majd.

A megjelent projekttervek a következők:

A Vál-völgyi Kisvasút nyomvonalán zöldfelületi fejlesztéseket terveznek és egyedi élménypontokat alakítanának ki. Mindezek támogatási igénye 2,5 milliárd forint.

Az indoklás úgy szól: bár a térségben a már meglévő és a térségfejlesztési koncepcióban már szereplő, tervezett turisztikai attrakciók relatív közel esnek egymáshoz, az állomások közi kisvasúti utazást, élménypontok kialakításával még élvezetesebbé, vonzóbbá tehetjük. A projekt keretein belül felmérésre kerül a jelenlegi és a leendő kisvasút nyomvonala, meghatározásra kerülnek azok a pontok, ahol biztonsággal megállóhelyeket lehet létesíteni, ezeken a pontokon pedig olyan zöldfelületi fejlesztések valósulnak meg, amelyekkel élményszerűbbé válik a kirándulás.

Ezen felül az erdős-völgyes természeti környezetben korhű, autentikus őrházakat telepítenek, mellyel végigkísérhető a hazai őrházak építészeti stílusainak különbözősége, megismerhetőek a kisvasúthoz kapcsolódó hagyományok - olvasható a dokumentumban.

A felcsúti Pancho Arénában Puskás Ferenc életét, fennmaradt tárgyi emlékeit bemutató új kiállítási helyszín jöhet létre. A projekt támogatási igénye 1,5 milliárd forint a tervek szerint.

Az indoklás alapján Puskás Ferenc az egyik olyan márkaelem, mely a Budapestre érkező külföldiek számára kiemelkedő vonzerőt jelenthet. A focistához köthető szellemi és tárgyi emlékek jelenlegi kezelője a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, az általuk létrehozott kiállítás a Pancho Aréna keretein belül tekinthető meg. Az aréna, bár nem turisztikai céllal épült, mégis több mint 25 ezer látogatót fogad évente, akiknél az elsődleges motiváció a helyszín felkeresésére a Puskás örökség megtekintése, a róla szóló információk, sztorik megismerése - áll a dokumentumban.

A projekt célja, hogy a folyamatosan növekvő igényeket kielégítve egy olyan méltó kiállítást hozzon létre, mely során a turisták folyamatosan, több nyelven elérhető interaktív formában megismerkedhetnek a legendás futballista életével, fennmaradt tárgyi emlékeivel, valamint mindazokkal a sikerekkel, amelyeket válogatottként klubszínekben élete során elért. Az új helyszín a turisták  igényeit kielégítő fogadási feltételekkel rendelkezik majd, így megfelelő parkolást, megfelelő fogadóteret biztosít, továbbá lehetővé teszi az akadálymentes közlekedést és összekapcsolásra kerül a térség további turisztikai attrakcióinak sorával.

A Váli-záportározó turisztikai hasznosítása. A vízfelületbe illeszkedő szigeten, félszigeten tematikus játszótér kap helyet, kirándulóutak kerülnek kijelölésre, továbbá vízi kalandparknak is otthont ad a terület. A vízfelület fölé vagy mellé épített étterem várja majd a látogatókat. A helyszín pozitív adottsága, hogy mellette található a Vál-völgyi Kisvasút egyik állomása így az igénybe vevők forgalma tovább növelhető. Az ingatlanon belül lehetőség van kiszolgálólétesítmények, parkolók elhelyezésére is. A projekt támogatási igénye 1,5 milliárd forint.

Képen a Vál-völgyi kisvasút, fotó: Attila Kisbenedek/AFP.