A politikusoknak nyilvánvalóan van ráhatásuk a gazdaságra, de sokkal kevesebb, mint maguk, vagy szavazóik gondolják, eléggé ki vannak téve a nemzetközi ciklusoknak, amin jottányit sem tudnak változtatni, ám ennek ellenére a választók alapvetően az alapján ítélik meg a politikusokat, hogy van-e elég munkahely, és nőnek-e a bérek - kezd okfejtésébe blogján Zsiday Viktor tőkepiaci szakértő a most áprilisi választási eredményekről.

Az összefüggés szerinte egyértelmű: ha van bérnövekedés, akkor megtartható vagy növelhető is az aktuális kormánypártra szavazók száma, ha csökkennek a bérek, akkor viszont elpártolnak tőlük a szavazóik. Mivel a 2014-17 közötti időszakban igen magas bérnövekedés volt, így nem csoda, hogy a Fidesz szavazóinak száma nőtt - foglalja össze. Főként annak fényében nem tartja meglepőnek ezt, mert 2010-ben a devizahitelesek jobban megérezték azt, hogy elszállt az infláció és a törlesztők kamata.

Az "érzékelt" reálbércsökkenés nem a valóságnak megfelelő 6 százalék volt, hanem jóval nagyobb, 10-20 százalék lehetett - vélekedik a szakember.