A nemzetközi pénzügyi folyamatok alakulása kedvező, alacsony költséggel lehet forrást bevonni, a dollár- és eurókötvények kamata több mint egy évtizede nem volt olyan alacsony, mint most. A 10 és 30 éves dollárkötvények kamata 2,1 és 3,1 százalék, míg az eurókötvény kamata 0,3 százalék közelében alakult. Mindez azt mutatja, hogy alacsony költséggel tudnak forrást bevonni a magyar gazdaság működtetéséhez. Ezekre a kibocsátásokra azért is szükség volt, mert az Európai Unióban az európai helyreállítási alapról szóló döntés elhúzódik. Ugyanakkor a késlekedő uniós forrásokat ezzel pótolni lehet, így a kormány biztosítani tudja, hogy az elfogadott helyreállítási program az idén mindenképpen elinduljon - mondta-

A mostani kibocsátás nem érinti a költségvetési hiányt, a tárca továbbra is az idénre tervezett 7,5 százalékos hiánnyal számol, emellett folytatja az adósság csökkentését is.

Azzal kalkulálnak, ha a vírus negyedik hulláma nem befolyásolja mélyrehatóan a gazdasági folyamatokat, akkor reaális lehet idén a 7 százalék körüli gazdasági növekedés.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azt közölte, hogy az 1 milliárd euró összegű, 7 éves futamidejű, 0,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 0,326 százalék. A kötvény kuponja az eddigi legalacsonyabb, amelyet a magyar állam elért az eurókötvény-kibocsátásai során. A kötvénykibocsátás főszervezői a BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE és J.P. Morgan pénzintézetek voltak.

A 4-szeres túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál 0,27 százalékponttal szűkebben sikerült árazni. A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra, többek között a 2022. évi  költségvetési hiány részbeni előfinanszírozására fogja felhasználni - írta az ÁKK.