Az építőipari szakemberek 82 százalékát hátrányosan érinti a kata átalakítása – derül ki Mapei felméréséből, amelyet az Azuzlet.hu szemlézett. Azokat is rosszul érinti a törvénymódosítás, akik eddig katás alvállalkozókkal dolgoztak. Ezek a vállalkozók úgy gondolják, a feketefoglalkoztatás és a számla nélküli munkavégzés elburjánzása lesz a legfőbb hatása, és emelkedni fognak a vállalási árak.

„Tömeges problémáról van szó, sokakat érint a változás, ami átrendezi a piacot. Nagy a tanácstalanság és a kapkodás a szakember-közösségekben” – mondta Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője. Szerinte a válaszadók többsége fő-, vagy mellékállású, illetve nyugdíj mellett dolgozó katás volt. A nyugdíjasok közül többen jelezték, hogy szögre akasztják a szerszámot és abbahagyják a munkát.

A megkérdezett építőipari szakemberek 8 százaléka tud katás maradni, ők eddig is csak magánszemélyeknek dolgoztak. 5 százalékuk pedig azt válaszolta, pozitívnak tartja a kata átalakítását, ők a piac tisztulását várják ettől a lépéstől.