A fürdők alapszolgáltatásai minden esetben biztosítva vannak a vendégekek, és a vízhőmérséklet sem csökken, hiszen a termálvizek hőmérséklete geotermikusan adott – nyilatkozta Lazay Gyula, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési igazgatója az InfoRádiónak.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2022-ben eddig nagyon sikeres, a fürdők és a strandok kiemelt vendégforgalmat bonyolítottak le, többek közt a nyári hőségriadós időszakoknak köszönhetően, de az energiaárak emelkedését figyelve már augusztusban elkezdett társaságunk kidolgozni egy energiaválság-kezelési tervet. A használatával eddig sikerült elkerülnünk azt, hogy a fürdőink, illetve az uszodáink nyitvatartását meg kelljen változtatnunk

– mondta.

Az energiafelhasználás csökkentésére tett intézkedésekről úgy fogalmazott, „azok elősegítik a gazdálkodási egyensúly fenntartását a megnövekedett energiaköltségek mellett is. A vendégforgalom és költségnövekedés folyamatos elemzése alapján egyes szolgáltatásokat időbeli korlátoznak, de az alapszolgáltatásokat minden esetben biztosítják”.

Azokban az egységekben, ahol többféle és több hőmérsékletű szauna van, általában a hétköznap délelőtti időszakokban szűkített szolgáltatást nyújtanak, például kevesebb szauna, gőzkamra üzemel, valamint az élményelemekkel rendelkező medencékben a működési ciklusidőt csökkentik, hiszen ezen berendezések üzemeltetése nagyon nagy energia igénnyel jár” – hangsúlyozta a szakember.

A kútból érkező vizeknek geotermális módon adott a hőmérsékletük: 78, 55, 42 fokos tartományokban mozognak, míg az uszodák vizét a 26-27 fokos megszokott tartomány helyett 25-26 fokon tartják.