A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Ismét elérhetetlen távolságba került a két éve használatba vételi engedéllyel rendelkező, nyolcmilliárd forintból újjáépített Rác fürdő és az újonnan épült ötcsillagos hotel megnyitása. Korábban a 25 százalékban tulajdonos fővárosi önkormányzat és a beruházó Rác Nosztalgia Kft. vitája volt a késlekedés oka, most azonban váratlanul a fő hitelező MFB Zrt. dobta be a törülközőt. A váratlan fordulat ráadásul akkor következett be, amikor már a nyitás időpontjáról és a jövendő üzemeltetőről folytak az egyeztetések (Napi Gazdaság, 2012. május 16.), hogy aztán a lehető leggyorsabban megnyithassák a fürdőt és a szállodát. A Napi Gazdaság információi szerint a nyár végén már aláírt szándéknyilatkozat is született a komplexum leendő üzemeltetőjével, a Banyan Tree nemzetközi hotellánccal. Az MFB − amely  korábban 23 millió euró kölcsönt folyósított a munkálatokhoz − hitelfelmondása nehéz helyzetbe hozta a beruházót, amelynek most záros határidőn belül megoldást kell találnia.

Az MFB lapunkkal azt közölte, hogy a Rác Nosztalgia fizetési kötelezettségeinek elmulasztását 2011. június 15. óta tűri. Az eredeti szerződésben tett vállalás szerint az MFB jelzálogjogát az ingatlanra be kellett volna jegyeztetni, ezt azonban a hitelfelvevők nem teljesítették.

A bank az utóbbi kapcsán ugyan adott haladékot, de a beruházó az újabb határidőt sem tartotta be a bank szerint. A komplexum és a Rác Nosztalgia jövőjéről idén május 14-én a hitelező MFB-vel folytatott egyeztetés nélkül hoztak döntéseket, ami a pénzintézet szerint gazdasági-pénzügyi "nonszensz", az adósok egymás között eldöntötték, hogy a hitelező érje be a szerződés szerint járó összeg felével-harmadával.

Amilyen reménytelen a fürdő-hotel jövője, annyira reménykeltő a mellé tervezett gellérthegyi sikló megvalósulása. Valkó Csaba, a beruházó Rác Sikló Kft. − amelyben szintén 25 százalékos résztulajdona van a fővárosnak − igazgatója kérdésünkre elmondta, a 4 milliárd forintos beruházást támogatja a budapesti városvezetés és a finanszírozás is megvalósítható. A különleges technikai megoldásokkal épülő új sikló érvényes engedélyezési tervvel rendelkezik, ezért az építkezés a fővárosi közgyűlés jóváhagyását követően bármikor elindulhat.