A fogyasztóiár-index az idei évben számottevően a cél alatt lesz, 2015-ben az árstabilitást jelentő 3 százalékos célértékkel összhangban alakulhat - közölték. A jegybank inflációs jelentése alapján 2014-re 0,7 százalékos, 2015-re 3,0 százalékos éves pénzromlást várnak az MNB szakértői.

A jegybank elemzői szerint az infláció a jövő évben átmenetileg a második, illetve a harmadik negyedévben mehet fel a 3 százalékos cél fölé.

A jelentés szerint a gazdasági növekedés kiegyensúlyozottabb szerkezetben folytatódhat, a dinamizálódó export mellett a belső kereslet is élénkülhet.

Sok múlik a forinton

A jegybank aktuális inflációs jelentése szerint a 2013 második feléhez képest gyengébb forintárfolyam a következő negyedévekben fokozatosan befolyásolhatja az inflációs alapfolyamatok alakulását is.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett márciusi inflációs előrejelzése alapján az árfolyam nagyobb részben az iparcikkek, kisebb részben a feldolgozott élelmiszerek árváltozásán keresztül jelenik meg az adószűrt maginflációban.

A jegybank inflációs jelentése szerint a válság óta visszafogott belső keresleti környezet viszont erőteljesen korlátozhatja az árfolyam gyengülésének fogyasztói árakba való áthárítását, így az árfolyam begyűrűzése a válság előtt tapasztaltaknál mérsékeltebb lehet.

A jelentés készítői úgy vélik: középtávon az inflációs alapfolyamatokat tükröző maginfláció alakulását a tartósan alacsony importált infláció, az inflációs várakozások alkalmazkodása, a "nyomott" béralakulás határozza meg, így 2015-től az adószűrt maginfláció fokozatosan visszatérhet az árstabilitással konzisztens értékéhez.

A jelentés ez évre 3 százalékos, 2015-re 3,5 százalékos maginflációt prognosztizál.