Az orvosokra vonatkozó felmondási tilalmat először 2020 novemberében vezették be a járványhelyzet miatt Magyarországon, és néhány hónapos szünetet leszámítva azóta is tart. Május 31-én viszont megszűnik ez a korlátozás, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölt az RTL Híradó kérdésére.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a felmondási tilalom fenntartása már jó ideje indokolatlan volt. A jogszabály kivezetésével arra számítanak, hogy újabb felmondási hullám indulhat el, főleg a szakdolgozók, például az ápolók körében. Sokan már korábban is munkahelyet akartak váltani és csak arra várnak, hogy mikor léphetnek ki. Vannak olyan kollégák, akik annyira kimerültek és túlhajszoltak, hogy semmiképp sem szeretnének tovább az ágazatban dolgozni - idézik Soós Adrianna érdekképviseleti vezetőt.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint az új kormánynak elsők között a szakdolgozók fizetését kellene rendeznie, így elkerülhetőek lennének az újabb felmondások. A szakszervezet számítása szerint húszezren hagyták el a szakmát a koronavírus-járvány időszaka alatt.