Barna Sándor

Így is lett. Megszületett az ország leghíresebb diszkója, a Flört. Utána beindította a Palace-t. Az is híres lett, és az is maradt, immár húsz éve. Budapest legnagyobb, 3000 négyzetméteres éttermi és szórakoztatóközpontja is az övé, a Symbol. Pedig csak egy óbudai kertes kisvendéglőt akart építeni a műemlékké nyilvánított romos házból. De ahogyan 7 évig dédelgette az ötletét, és egyre több gondolata épült a tervek mögé, úgy növekedett a komplexum mérete és funkciója is. Egyik helyiségben hallani a marhabőr padló természetes csikaját, másikban érezni az egykori nagyanyáink készítette étkek illatát, de megízlelhetjük a jövő Fusionját is, s itt keverik a legjobb, modern korok hangulatát átkomponáló látványkoktélokat, míg a galérián helye van a kortárs művészetet képviselő, jövőkép-tisztogató Haraszti mobilműveinek is.
Mára egy jól működő, összeforrott, klasszikus értékeken edződött családi vállalkozás Barnáék birodalma.
Barna Sándor a dübörgő zene alatt csendben hangolta gondolatait a művészet oltárán. Így született meg Töreki legmagasabb pontján a folyamatosan alkotásra inspiráló művésztelep. Nem tudni, hogy milyen energia dolgozik odafönn, de Barna állataira is nagy hatással van. Fríz lovai, szamarai csodálatosak.
Bíró Lajos

Az igazi csoda az volt, hogy a hagyományos magyar ételeket úgy készítette el, hogy megszabadította sallangjuktól, a zsíros-paprikás, gyomrot terhelő ballaszttól.. Ment is borzasztóan a Múzeum! Helyet kapni ott is csak bejelentkezésre lehetett - napokkal előre. Mindezt méltányolta és méltányolja a hazai és külföldi szakma is.
Éttermeit többször tüntették ki Az év vendéglője címmel, Lajos pedig Az év vendéglőse is lett. (Ez utóbbi 2005-ben és 2008-ban.) A tengernyi különféle cím és diploma után idén beválasztották az Amerikai Séfek Akadémiájába - ami azért ritkán adatik meg hazai konyhaművészeknek. Michelin csillagot - bármilyen meglepő - nem szeretne éttermének. Ha meglenne, attól fogva azért reszketnénk, hogy ne veszítsük el! - viccelődik, miközben azért a Bock Bisztrót már ajánlja olvasóinak a világ legelismertebb éttermi kalauza.
Az amúgy sommelier-diplomával is rendelkező Bíró Lajos pazar borkollekcióját már eladta, és korábbi nagy szenvedélyéről, a szivarról is kénytelen volt lemondani. Az étterem viszont megmaradt annak, ami negyven éve volt: örök szerelemnek.
Szathmári Gábor
Talán vannak olyanok, akik még emlékeznek arra, hogy a néhai Batthyány téri áruház földszintjén és a metró Kőbánya-Kispest állomásánál lehetett elsők között Budapesten jó olasz fagylaltot kapni. Szathmári Gábor bizonyára ezek között található - hiszen édesapjával együtt nyitották meg ezeket a fagyizókat. A siker nem maradt el - és a folytatás sem. A fagyiból aztán pizza lett - és legalább olyan jó és népszerű. A Don Pepe étteremlánc ma már a McDonalds után az ország második legnagyobb hálózata: a 33 tagból álló lánc minden éttermében részesedése van a Don Pepe Kft.-nek.
Az amúgy műszerésznek tanult Szathmári első pizzériáját, a Don Dodót 1988-ban Újpesten nyitotta, majd rá egy évre jött az első Don Pepe. A másodikat már gyermekkori barátjával és üzlettársával, Prommer Katalinnal együtt nyitotta. Mivel akkoriban csak a Novotelben lehetett jó pizzát kapni, elcsábítja a szálloda séfjét, aki ma is cége kötelékében szerez örömöt az olasz étel kedvelőinek, mint a hálózat pizzaséfje.
Az évente hatmilliárd forintos forgalmat bonyolító Don Pepe egységeiben ötvenféle pizza mellett másfél száz ételt szolgálnak fel - specialitásuk a sajtban sült és a light pizza. A Don Pepe irányítója másfél évtizeden át vízilabdázott - azóta viszont megszállottan gyűjti a szakácskönyveket és a dugóhúzókat.
Nyolc éve Szigligeten három hektáros szőlőbirtokot vett, és azonnal belevetette magát a szőlészetbe-borászatba. Az új, budaörsi oktatási és irodaközpont étterméhez már egy 150 négyzetméteres borospince is tartozik, 120-féle borral. Ezek közül is különösen büszke a saját termelésű Vulcanusra.
A szürkebarát-budai zöld nemesítéséből származó szőlőfajtából a 2008-as Vinagora borversenyen aranyérmet nyert a Vulcanus válogatása.
A Don Pepébe évekkel ezelőtt Európa egyik legnagyobb pizzahálózata, a Telepizza szerette volna bevásárolni magát, de kaptak már megkeresést Törökországból, Svédországból is. Hiába. A külföldi terjeszkedés ugyan elmaradt - Horvátországban, Németországban, Ausztriában tervezte pizzázók nyitását -, a Don Pepe azonban itthon tovább terjeszkedik. Hamarosan a CBAáruházakban is feltűnnek majd a jellegzetes pizzásdobozok, és várhatóan jövőre megnyitják az első Pizza Drive-ot is. Az országutak mellé tervezett autós éttermekben pedig két perc alatt juthat majd frissen sült pizzához az éhes utazó.
Sztankó Tamás és Leftkovits György

A kocsmák és az elit helyek között akkor nem volt ugyanis olyan hely, ahol nívós szolgáltatás várta a farmeres vagy öltönyös vendégeket - emlékszik vissza Sztanó Tamás a kezdetekre.
Hogy ez milyen jó döntés volt, már az első év is bizonyította, mégis öt évet kellett várnia arra, hogy lánccá terebélyesedjen az „ős-Leroy" - 1998 nyarán nyitották meg a Leroy Beach-et, majd a Dunaparti nyári szórakozóhely sikerén is felbuzdulva a második éttermet a West End City Centerben.
Ezt követte a harmadik, a negyedik, az ötödik... és szinte észrevétlenül franchiselánccá nőtt a Leroy. Szinte minden budapesti plázában található belőlük egy-egy.
Ebben partnerük a Bacardi rumot gyártó cég. A Bacardi Original Bart - ez a BOB rövidítés tartalma - itt, Budapesten tesztelik, mielőtt világhódító útjára indul az új étterem-bár együttes.
A Leroy-hálózatból ma már csak egyet tulajdonolnak, a többi franchise-rendszerben működik.
Vidéken és külföldön egyelőre nem terjeszkednek - bár mindkét oldalról több megkeresés érkezett. Hamarosan nyílik viszont idei újdonságuk, a Rumpunch, amely az Erzsébet téri egykori buszpályaudvar épületében kap helyett - és elsősorban a fiatalokat célozza meg.
Pölöskey Béla és családja
A Pölöskey-klán ugyanis egyáltalán nem akart vállalkozni. Éppen zajlott a rendszerváltás - édesapja, Pölöskey Béla akkor vonult nyugdíjba a helyi rendőrkapitányság éléről, édesanyja, Rózsika egy általános iskolában tanított matematikát és kémiát, a húga érettségire készült, a bátyja pedig éppen otthont akart vásárolni a Tengizben nem könnyen megkeresett pénzéből.
Tulajdonképpen ez a mozzanat alapozta meg a Tercia étteremlánc létrejöttét. Apa és fia ugyanis talált egy kis eladó parasztházat Fertőendréden, a győr-soproni főút mellett. Érdekes módon az otthonalapítást rögtön elfelejtették, és azonnal egy kis vendégfogadóban kezdtek el gondolkodni.
Persze az ő lelkesedésük nem igazán lett volna elegendő, a család hölgy tagjait is meg kellett győzni. A pedagógus mama első hallásra hallani sem akart arról, hogy vállalkozásba fogjanak. Végső soron Dórán múlott, hogy belevágjanak, az ő elszántsága kellett: „meg tudjuk csinálni"! Így a ház átalakítása után családi alapon belevágtak, a placcon az éppen csak felserdült lány tartotta a frontot, míg a háttérben a többiek tevékenykedtek. A fertőendrédi egység olyannyira kiváló stratégiai ponton helyezkedik el földrajzilag és olyannyira igény volt rá, hogy mind a mai napig telt házzal üzemel. Persze ez azzal is járt, hogy Pölöskeyéknek éjjel-nappal dolgozniuk kellett, hogy tudják tartani a lépést. Szakmai ars poeticájuk végtelenül egyszerű, de rendkívül hatásos: „soha, semmit ne tégy és adj a vendégnek, amit magad nem fogadnál el!" Mára az egész család kitanulta a vendéglátás csínját-bínját, és rendkívül magas fokon űzik is ezt, de jó értelemben megmaradtak „amatőröknek". A Tercia éttermekben ismeretlen például a vendég kárára történő bárminő rafinéria.
Pölöskeyék egyszerűen a hagyományos magyar népi vendéglátást űzik, mint amikor egy család vendégül lát egy másik családot, vagy akár idegeneket.
A Tercia éttermek kitűnő hírnek örvendenek mind Ausztriában, mind hazánkban. Jelenleg öt „házat" visznek, az endrédit követte a kópházi étterem és panzió, ami a Dóra és férje által alapított zöldségkereskedésből nőtte ki magát, Sopronban a Hubertus éttermet mentették meg az enyészettől és tették a város legjobb vendéglőjévé, valamint a szintén egykor híres Deák éttermet újították fel a régi vendégkör, az egyetemisták számára. Mindezek mellett üzemeltetik a sárvári és a pápai termálfürdők vendéglátóegységeit.
Legolvasottabb
Visszanyalt a fagyi: újabb devizahiteles nyert pert, megkopasztja a bankot a győztes ügyfél
Perceken múlt az újabb merénylet? Jelöletlen rendőrautók gázolták el a Bondi Beachre tartó férfiakat – Videó
Komolyan megsérült Fico különgépe, amely Brüsszelbe szállította a szlovák kormányfőt
Csalókat csalt csapdába a nyugdíjas férfi
Tabudöntés jöhet az EU-ban: megszavazhatják az orosz vagyon felhasználását
Megvan a NASA legújabb vezetője, el sem hiszi, honnan jött
Összeomlás szélén egy kulcságazat: 63 ezer munkahely forog kockán
Mérgesek a tanárok – Tovább nő a bérfeszültség az iskolákban
Vége a jó időknek? Látványosan esik az állampapírok hozama