Akár 60 százalékkal is emelkedhetnek jövő év elején a nettó keresetek, ha februárban megkapják a rendőrök a hathavi bónuszt, és a családoknak járó adó-visszatérítés azzal egy időben megérkezik – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Jelentősen elválhat egymástól a nettó és a bruttó bérek növekedési üteme.

Emellett a minimálbér és a garantált bérminimum – várhatóan – 19 százalékos emelésének köszönhetően a bérdinamika is tovább erősödhet, az idei 9-9,5 százalék után 2022-ben ismét 13-14 százalék fölött növekedhetnek a bruttó keresetek. Az elemző szerint a jövedelmi transzferek hatására idén és jövőre is nyolc százalékkal emelkedhet a GDP.

Átmeneti volt a reálkeresetek júniusi visszaesése - véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A KSH legutóbbi adatközlése némi meglepetésre a bérdinamika jelentős lassulását mutatta, emiatt a reálbérek hosszú idő után csökkentek ismét. A bérstatisztikák szerinte korlátozottan informatívak a tényleges folyamatokról. Ezzel együtt a bérnyomás jelen van a gazdaságban, már csak a munkaerőhiány miatt is.

Suppan Gergely szerint szerint hosszú távon az inflációs nyomástól sem kell tartani, ugyanis csak az alapanyagárak és az élelmiszerárak szálltak el, ez utóbbit pedig nem az ár-bér spirál határozza meg. Elsősorban globális hatások érvényesülnek az áremelkedés során. Jövőre visszatérhet a háromszázalékos infláció.