A Balaton egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, Csopakon a vízparti közterületek folyamatos privatizálása nyomán mostanra nem maradt olyan hely, ahol bárki szabadon odasétálhatna a vízparthoz. Pontosabban este 7 előtt szabadon odasétálhatna a vízparthoz, ekkor ugyanis megnyitják a napközben fizetős községi strand kapuit. Egy tóparti településnél pedig kézenfekvő, hogy a fő attrakció maga a tó, amiben nemcsak fürödni lehet (akár ingyenesen is), hanem a vízparti sétány, ahol sétálgatva testközelből élvezhetné a vizet.

Csopak üdülőtelepén ezt a szerepet a csaknem egy kilométeres Örkény István és az Ifjúsági sétány töltené be, ami végigfut a község teljes vízparti szakaszán. Ám a tó felőli oldalon teljes hosszában kerítés szegélyezi, a vízhez jutni pedig este 7 előtt idéntől már egyáltalán nem lehet– írja a válaszonline.

Csopak üdülőtelepét két nagy, összefüggő nádas terület, a Kerekedi- és a Paloznaki-öböl fogja közre. Ezek szigorú védelem alatt állnak, csak a helyi horgászegyesületek kapuval lezárt stégjei vezetnek ki a vízig. A községi strand a fennmaradó 900 méteres partszakaszból elfoglal 530 métert. A maradékon osztozik a Procelero Sportegyesület vitorlástelepe (ami a településfejlesztési dokumentumokban a lap szerint máig strand besorolással szerepel), az Egis Gyógyszergyár üdülője és a Kerekedi Vitorlás Klub – mind elkerített, közforgalom elől elzárt létesítmény.

A sétány így mindössze egy rövidebb, de éppen a part zártsága miatt kulcsfontosságú szakaszon érintkezett a tóval: a (volt) közforgalmú Bahart-kikötő és a hozzátartozó kisebb park területén. A kikötő mólójánál lehetett odasétálni a vízhez. Ezt a területet azonban a Bahart (Balatoni Hajózási Zrt.) tavaly eladta egy magánvállalkozásnak.

A Bahartot 2018-19-ben reorganizálták, és a kikötővel rendelkező balatoni önkormányzatok mellett tulajdonrészt kapott a cégben a Magyar Turisztikai Ügynökség, amely egy tőkeemeléssel többségi tulajdonossá is vált (a Bahart így végső soron állami cégnek tekinthető). Tavaly a cég bejelentette, hogy egyebek mellett Csopak, Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari közfogalmú kikötőjét is értékesítik. Az érintett önkormányzatok persze hevesen tiltakoztak az ötlet ellen, ennek nyomán Akali, Kenese és Udvari 25 évre ingyenes használatba kapta a saját kikötőjét a cégtől. Egyedül Csopaknak nem ajánlották fel az egész kikötőt, hanem csak a mólót az üzemeltetés kötelezettségével együtt, a parkot viszont nem. A képviselőtestület ezt nem fogadta el, mire az MNV Zrt. az egész területet meghirdette eladásra.

A falut 2003 óta vezető Ambrus Tibor polgármester tavaly szeptemberben nyílt levélben szólította fel a helyi civil szervezeteket, hogy fogjanak össze az önkormányzattal, és akadályozzák meg a kikötő elárverezését, miután a pályázati kiírásból már a közforgalmú kikötő üzemeltetése is kikerült. A telekre mindenesetre az önkormányzat is licitált, de esélyük sem volt, mert egy Sápi Major Kft. nevű cég az 52 millió forintos kikiáltási ár helyett hajlandó volt a 2,8 ezer négyzetméteres területért 890 millió forintot adni.

Ez elég bizarrnak tűnő ajánlat, mivel a beépítési szabályok szerint a terület közpark besorolású, alig 2 százalékos beépíthetőséggel, ráadásul a mólót és az odavezető rövid sétányt (mólószárat) az árverési kiírás szerint is szabadon kellene tartani. Az egyetlen magyarázat az lehet a lap szerint, hogy ezeket a szabályokat az új tulajdonos – az útépítésekkel foglalkozó Dömper Kft.-t is birtokló Abronits Róbert üzletember – megváltoztathatónak tartja, máskülönben nincs értelme az adásvételnek.

Mindenesetre Csopak elvesztette a közforgalmú kikötőjét és a parkját is, mivel a telket egy építési kerítéssel a tulajdonos lezárta – a mólószárat is. A polgármester a terület lezárását jogtalannak tartja. „A terület mólószára a közforgalom elől el nem zárható, amit a tulajdonos a jogi kiskapukat kihasználva építési területté nyilvánított.” Ambrus Tibor szerint az új tulajdonos megkereste az önkormányzatot, de „a képviselőtestület nem kíván hozzájárulni az övezet besorolásának megváltoztatásához, a terület átminősítéséhez, a beépítési arány megemeléséhez, a terület teljes elkerítéséhez”.

A sétány Balatonfüred felé eső végén a vitorlásklub kerítése és a nádas között maradt egy néhány méter széles ficak, amit véletlenül elfelejtettek kiárusítani. A jelen helyzetben ez Csopak szabadon hozzáférhető vízpartja.