Nem igaz, hogy jobb átesni az új koronavírus okozta fertőzésen, mert ezáltal biztosabb védelmet nyerünk, mintha beoltatjuk magunkat - idézi a 24.hu Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa legfrissebb Facebook-posztját. Először is a vírusfertőzés során a működőképes, teljes fegyverzettel rendelkező vírust garázdálkodik a szervezetünkben.

Eljut a legkülönfélébb helyekre a szervezetben, amelyekben egyelőre ismeretlen vagy csupán részben ismert mechanizmusok révén hosszú távú káros hatásokat fejt ki. Kialakíthat koronavíurs-tünetegyüttes is és sok egyéb, szervspecifikus szövődmény. Ráadásul komoly kockázattal jár a súlyos megbetegedés vagy akár halálozás szempontjából is. (Jelenleg a COVID-19 megbetegedés halálozási mutatója kettő százalék körül mozog a világban.)

Vakcinával történő fertőzésnél a vírus lényegi részét mutatjuk csupán be a szervezetnek, így a szervezet biztonságos módon megtanulhat védekezni a későbbi betolakodó ellen. Nem egy teljes potenciállal rendelkező, működőképes vírust engedünk szabadjára. Amennyiben későbbi tanulmányok során is azt látjuk majd, hogy a természetes fertőzés jobb immunitást ad, ne feledjük, hogy a vakcina a természetes fertőzés összes kockázata nélkül vértez fel minket védelemmel, tehát semmiképpen sem jobb elkapni a vírust.