Csak remélni tudjuk, hogy nem lesz majd kötelező a borsos árú maszkokat a megyei önkormányzaton keresztül beszerezni - ezt mondta a Népszavának az egyik Hajdú-Bihar megyei falu alpolgármestere, miután átadta a megyei közgyűlés fideszes elnöke, Pajna Zoltán levelét.

Ebben a kormánypárti politikus konkrét segítséget ajánlott N95 FFP2 típusú teljes arcmaszkok beszerzésében, darabonként 5,5 euró plusz áfáért, vagyis nagyjából 2500 forintért.

"Írtunk egy udvarias levelet, hogy köszönjük a lehetőséget, de ennél sokkal olcsóbban sikerült beszereznünk az arcmaszkokat" - tájékoztatott a balmazújvárosi polgármesteri hivatal egyik vezető munkatársa. Szavai szerint ugyanilyen típusú maszkot rendeltek a világhálón, darabját ezer forint plusz áfáért.

Pajna Zoltán szerint nem akarnak nyerészkedni, mindössze továbbította egy magáncég ajánlatát a helyi önkormányzatoknak. Szavai szerint rengeteg ajánlat kering most, az árak szabadpiaci árak, s nem minden maszk tudja ugyanazokat az elvárásokat teljesíteni. Az általa "kiközvetített" például 12-14 napig használható biztonsággal, míg mások csak néhány óráig.

A napilap szakmai forrása azt nem vitatta, hogy az árak valóban elszálltak, és tulajdonságaikban nagy különbségek vannak a maszkok között. A szállítási határidő még mindig nagyban meghatározza a költségeket, a gyorsaság jókora felárral jár. Ezzel együtt is túlzónak tartja az 5,5 eurós árat. Tapasztalatai szerint nagyobb mennyiségű vásárlásnál a 3,5-4 euró a reálisabb ár.