Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) támogatja a génmódosított élelmiszerekre (GMO) vonatkozó szabályok enyhítését.

Az Európai Bizottság kezdeményezte a GMO-kra vonatkozó szabályozás módosítását: a  bizottság javaslata szerint az eddig két kategóriába sorolt genomikai technikák (NGT) felhasználásával termesztett növények közül az NGT 1 kategóriába tartozó növények mentesülnének a géntechnológiával módosított szervezetekre (GMO-k) vonatkozó szigorú uniós követelményektől:

Így a kötelező címkézés és a hosszadalmas engedélyezési eljárás alól. 

Az NGT 2 kategóriába sorolt, mélyrehatóbb DNS-módosítással rendelkező növényekre továbbra is vonatkoznának a GMO-szabályok – írja az Euroactiv.

Az unió élelmiszerbiztonsági hatósága viszont tudományosan megalapozottnak találta a szabályozás enyhítését, mivel

az 1. kategóriába tartozó NGT-növények azonosítására kritériumként használt genetikai módosítások típusát és számát tartalmazó növények spontán mutációk eredményeként léteznek.

EFSA semmiféle kockázatot nem azonosított az első csoportba tartozó NGT-k alkalmazásával kapcsolatban.

Európai Parlament februárban alakította ki álláspontját a génszerkesztett növényekkel kapcsolatban, azonban ügy december óta az Európai Uniós Tanácsában rekedt, mivel egy blokkoló kisebbsége elutasította a spanyol elnöksége által előterjesztett kompromisszumos szöveget.  

Ezután úgy tűnt, hogy a belga elnökségnek egy kompromisszumos javaslattal sikerül feloldani a konfliktust. 

Küllő a fogaskerekek közt

Azonban az idei hónaptól a soros elnökséget betöltő Orbán-kormány úgy tűnik megakadályozza a szabályozás módosítását. Július 3-án juttatta el a nemzeti delegációknak kérdésről kiadott jegyzékét a magyar kabinet, miszerint Budapest kétségbe vonták NGT 1 és a hagyományos növények egyenértékűségét.

Az élelmiszerbiztonsági hatóság véleményével szemben a hazai kormánypárt szerint a bizottság által javasolt kritériumok „nem biztos, hogy elegendőek a hasonlóság megállapításához".

Budapest felkérte az uniós országokat, hogy tegyenek javaslatot alternatív kritériumokra az NGT 1-es kultúrákra vonatkozóan.

A magyar elnökség címkézési követelményekről és az NGT-növények és a biogazdálkodás együttéléséről is megnyitja a vitát. A kabinet azzal érvel, hogy a génmódosított növények és a biotermesztés szétválasztása nehéznek bizonyulhat.   

A magyar kormány szerint több uniós ország szeretné, ha az NGT 1 kötelező címkézési szabályai – ez a bizottsági javaslatban a vetőmagokra korlátozódnak – kiterjesztenék az élelmiszerekre és más termékekre is, „hogy a teljes termelési lánc mentén biztosítható legyen az átláthatóság".