Nagyon ritkán, de kérvényezhető a nyugdíj újraszámítása, erre a leginkább akkor van lehetősége a juttatásával elégedetlen időseknek, ha korhatár előtti ellátásban részesültek, és közben legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, és elérte a nyugdíjkorhatárt. A helyzetet bonyolítja, hogy 2012. óta az általános szabály szerint az öregségi nyugdíjat csak a nyugdíj korhatár betöltésétől lehet igénybe venni - kezdi cikkét az Adó.hu-n Molnárné Dr. Balogh Márta szakértő.

Továbbá a törvények szerint az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor, vagy a nyugdíjkorhatár-betöltést követő későbbi időponttól történő igénybevételekor megtörténik a nyugdíj összegének végleges megállapítása, a későbbi újraszámítására nincs lehetőség elvben, ilyenkor az egyetlen juttatásnövelő tényező az évenkénti inflációkövető nyugdíjemelés. Ugyanez vonatkozik a nők 40 kedvezménnyel élők esetében is. Kivétel azonban mégis van.

Előfordulhat ugyanis olyan eset is, amikor egy, az öregségi nyugdíjhoz hasonló, de nem nyugdíjnak minősülő ellátásban részesülő személy betölti a nyugdíj korhatárát az ellátás folyósítása során. Ez az eset a korhatár előtti ellátásban részesülő személynél következhet be. Ezek az ellátások a módosuló szabályokra tekintettel 2012. január 1-től korhatár előtti ellátásként kerültek tovább folyósításra az érintett személy nyugdíj korhatára eléréséig.

Ilyen esetben nem érvényes az, hogy a nyugdíj melletti munkát már járulékmentessé tették, vagyis az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet is folytatni, ami járulékköteles. Ez a jövedelemhatár évente a minimálbér tizennyolcszoros összege, 2020-ban 2 898 000 forint. Ha valaki így dolgozik, akkor az érintett személy további szolgálati időt szerez járulék fizetése alapján. Mivel ez az ellátás nem nyugdíj, az ellátásban részesülő nem nyugdíjas, így szerezhet további szolgálati időt, szemben az öregségi nyugdíjban részesülő munkavállalókkal.

Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez az érintett személy, öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől, amikortól korhatár előtti ellátását már öregségi nyugdíjként kapja, kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását. Ezt a lehetőséget a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXII. törvény 18. §-a tartalmazza - írja a szakportál, amely szerint kezdeményezhető így az újbóli megállapítás. Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ez kerül folyósításra.

Az ismételt megállapítás lehetőségét tartalmazó szabályok vonatkoznak a szolgálati járandóságban részesülők nyugdíj korhatár betöltésére is, azok eben az esetben is alkalmazandóak.