Az első felévi költségvetési adatok, valamint a várható reálgazdasági folyamatok alapján a Költségvetési Tanács a tervezett, GDP-arányosan 7,5 százalékos eredményszemléletű hiányt elérhetőnek tartja. 

Szintén meglehet a 2021. év végére meghatározott 79,9 százalékos államadósság-mutató - idézi az MTI a Költségvetési Tanács a 2021-es költségvetés végrehajtásáról szóló, az első fél év folyamatai alapján kedden meghozott véleményét. 

 A testület szerint a tempós kilábalásnak köszönhetően az első fél évben a költségvetés GDP-arányos hiánya és az államadósság-mutató kedvezően alakult. Az EU-tól várt, költségvetési előirányzatokban szereplő bevételek csúszása azonban - átmenetileg - növeli a pénzforgalmi deficitet és az államadósságot, amely negatív hatások kivédésére a költségvetésnek fel kell készülnie a második fél évben.

A 2021-es költségvetésről szóló törvény módosítása alapján az uniós módszertan szerinti 7,5 százalékos GDP-arányos hiány 3990 milliárd forint pénzforgalmi deficitnek felel meg. A tanács ennek ismeretében alakította ki véleményét, miszerint a módosított költségvetési törvény teljesíti a vontatkozó államadósság-szabályt.