Február 19 és 22 között Montreux-ben tart konzultáció a Világszervezet a 2024-2025-ös északi féltekei influenzaszezonban alkalmazandó influenzavírus elleni vakcinák összetételéről – derül ki a szervezet honlapján.

A szervezet megjegyzi, hogy a konzultációra azért van szükség, mert a vakcinákban található vírusok rendszeresen cseréje szükséges ahhoz, hogy a vakcinák hatékonyak legyenek, mivel az influenzavírusok folyamatosan evolválódnak.

WHO évente kétszer tart megbeszélést egy szakértői tanácsadó csoporttal, hogy elemezzék a WHO Globális Influenza Felügyeleti és Reagálási Rendszere (GISRS) által generált influenzavírus-felügyeleti adatokat és ajánlásokat fogalmazzanak meg a következő influenzaszezonra szánt vakcinák összetételére vonatkozóan.

Ezen ajánlásokat veszik figyelembe a nemzeti vakcinaszabályozó ügynökségek, valamint a gyógyszeripari vállalatok is a vakcinák kifejlesztéséhez, gyártáshoz és engedélyezéséhez.

Január végén derült ki, hogy tavaly decemberben Kínában egy 63 éves nő halt bele a madárinfluenza H3N2 és H10N5 törzseinek kombinált típusú, fajokon átívelő fertőzésébe. Az áldozatnak ugyanakkor más alapbetegségei is voltak. A nővel közvetlen kapcsolatban állók szűrése negatív eredményt mutatott, más gyanús esetet nem találtak.

Mintha nem lenne elég nyavalya: agygyulladást is okozhat a most terjengő kórság

A csökkenő oltási szint a felelős a rendkívül fertőző vírus újbóli megjelenéséért, amely lázat, köhögést, néha pedig tüdőgyulladást, agygyulladást és halált is okozhat.