Egy beteg utas érkezett február 14-én 22:50-kor Melbourne-be Dubajból, az Emirates EK408-as járatával, ezért a melbourne-i nemzetközi terminálra a február 14-én és 15-én 22:50 és 12:20 között érkezőknek, illetve a belföldi terminálra február 15-én 13:30 és 14:35 között érkezőknek hívják fel a figyelmét a kanyaró-fertőzés lehetőségére.

Bárki, aki a megadott napon és időpontban járt a felsorolt helyen, figyelje magát, és forduljon orvoshoz, ha tünetek jelentkeznek

– mondta Dr. Clare Looker, Victoria állam egészségügyi igazgatója a Daily Mailnek. Hozzátette, akinél a kanyaró tünetei jelentkeznek, forduljanak orvoshoz, viseljenek maszkot, és próbálja elszigetelni magát másoktól.

Az eset napokkal azután történt, hogy a Jetstar egyik utasában észlelték a vírust, aki a Gold Coastról Sydneybe repült.

Az NSW Health szerint az utas nemrégiben tért vissza Ausztráliába Délkelet-Ázsiából, ahol több országot is sújtott a kanyarójárvány. Sydneyben követték az útját és értesítenek mindenkit, hogy merre járt, tehát merre fertőzhetett.

A kanyaró tünetei közé tartozik a láz, köhögés, fájó vagy vörös szemek, orrfolyás és általános rossz közérzet, amit vörös kiütés követ. A kiütések általában az arcon kezdődnek, mielőtt szétterjednének a testben, és a tünetek az expozíció után 7-18 nappal jelentkezhetnek. Súlyos egészségügyi szövődményeket is okozhat, beleértve a tüdőgyulladást és az agyvelőgyulladást. A betegség a levegőn keresztül terjed, ha valaki fertőzött köhög vagy tüsszent. A kanyarós betegek a kezdeti tünetek megjelenése előtt 24 órával a kiütés megjelenése utáni négy napig potenciálisan fertőzőek.

Bárki, aki 1966-ban vagy azóta született, és nincs dokumentált bizonyítéka arra, hogy kapott két adag kanyaró tartalmú vakcinát, vagy nem rendelkezik dokumentált immunitással, fennáll a kanyaró veszélye

– mondta Dr. Looker. Hozzátette, a be nem oltott csecsemők, terhes nők és legyengült immunrendszerű emberek különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a kanyaró megfertőződésének.

A magyarok nagy része védett a kanyaró ellen. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleménye szerint a lakosság döntő többsége vagy megkapta a kanyaró elleni védőoltást vagy átesett a betegségen, itt vannak erről a részletek >>>

Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa minderre azzal erősített rá, hogy 

a kanyarós megbetegedések növekvő tendenciája Európa-szerte aggasztó

Hozzátette, a kanyaró terjedésének megszakítása érdekében minden országban szükséges a lakosság magas, legalább 95 százalékos, két adag vakcinával történő beoltása.

A WHO európai régiójában 2023 januárja és októbere között több mint 30 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak. Harmincszor több kanyarós megbetegedés fordult elő 2023 első 10 hónapjában, mint egy évvel korábban – figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet európai irodája, miközben az országokat sürgős oltási kampányok végrehajtására szólította fel. Itt írtuk meg a fontos tudnivalókat >>>