madárinfluenza H3N2 és H10N5 törzseinek kombinált típusú, fajokon átívelő fertőzésében halt meg egy nő tavaly decemberben, de a betegség emberről emberre terjedésének kockázata továbbra alacsony a kínai nemzeti betegségellenőrzési és megelőzési hivatal tájékoztatás szerint. 

Az Anhuj tartományból származó 63 éves nőnek más alapbetegségei is voltak, november 30-án köhögés, torokfájás, láz és más tünetek jelentkeztek nála, majd december 16-án meghalt – ismerteti a közleményt az MTI.

A nővel közeli kapcsolatban állók szűrése negatív volt, és nem találtak más gyanús eseteket.

A vírus teljes genomszekvencia-elemzései kimutatták, hogy a H10N5 vírus madár eredetű, és nem volt képes hatékonyan embereket fertőzni, a betegség kitörése egy epizodikus, madárról emberre történő fajok közötti átvitel.

A madárinfluenza vírustörzsei szórványosan okoznak hasonló eseteket Kínában, jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. A világon elsőként 2022-ben a H3N8 vírussal, míg 2021-ben a H10N3 vírussal fertőződött meg két ember Kínában.

Pokoli nehéz bizonyítani a Covid-oltások mellékhatásait

Szerte a világban rengeteg per indult és indul a Covid-védőoltások mellékhatásai miatt. Az Economxnak nyilatkozó egészségügyi szakjogász szerint a többi védőoltáshoz hasonlóan a Covid-oltásokkal összefüggésben is nagyon nehéz bizonyítani az ok-okozati összefüggéseket.

A részletekről ITT írtunk bővebben.