Az Ukrajnában zajló háború hatásai az egész Európai Unióban érzékelhetőek, így lépéseket kell tenni a Moszkvától való függés megszüntetésére a fosszilis tüzelőanyagok terén, és fokozni a hazai megújuló energiatermelést. Nem csak Oroszországtól, Kínától is erősen függ az EU, hiszen ritkaföldfém-ellátásának 98 százalékát Kína állítja elő, de Ursula Von der Leyen szerint Európának egyik országra sem szabad támaszkodnia – számolt be róla az Euronews.

Az Európai Bizottság elnöke azonban tudja, hogy ehhez több kritikus ásványi és nyersanyaghoz – például lítiumhoz – kell hozzáférni, és Kanada tulajdonképpen az egyetlen ország az északi féltekén, amely rendelkezik a lítiumion akkumulátorok gyártásához szükséges összes nyersanyaggal.

Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök és Von der Leyen sikeresen megállapodott a zöld hidrogén Atlanti-óceánon átívelő kereskedelmének fejlesztésében, így segítik az uniós energiaszükségletek kielégítését. „Az Európai Unió azt tervezi, hogy 2030-ig 10 millió tonna hidrogént állít elő saját maga, de 2030-ig 10 millió tonna hidrogént is importál” – mondta von a német politikusasszony, aki felvetette a „kritikus nyersanyagok klubjának” ötletét is, amelyet várhatóan pénteken, Joe Biden amerikai elnökkel indítanak el.

Kanada támogatása töretlen Ukrajna irányában

A kanadai kormányfő kedden közölte, hogy Kanada októberig meghosszabbítja az ukrán hadimérnökök és orvosok kiképzésére irányuló misszióját, emellett 3 millió kanadai dollárt (786 millió forint) ígért az aknamentesítési munkálatokra. A tervek szerint az EU-val együtt generátorokat is szállítanak majd Ukrajnának, ugyanis az orosz invázió óta folyamatosan támadják az ország elektromos hálózatát.

Kanada vállvetve kiáll Ukrajna népe mellett, amíg csak szükséges

– jelentette ki Justin Trudeau.

Ottawa az elmúlt évben több mint egymilliárd kanadai dollár értékben nyújtott katonai támogatást Kijevnek, többek között Leopard 2 harckocsikat, más páncélozott járműveket, rakétákat és lőszereket, míg az Unió több mint 12 milliárd eurót költött Ukrajna katonai felszerelésekkel történő ellátására, és az év végéig akár 30 000 ukrán katona kiképzését is meg kívánják valósítani.

(Fogarasi Kitti)