A szarvasgomba gyűjtése a Közel-Keleten mostanában hatalmas kockázattal járhat, hiába tűnik ideális megoldásnak a jó keresethez, ugyanis akik erre vállalkoznak, azoknak aknákkal, banditákkal és emberrablókkal kell számolniuk a gyűjtögetés alkalmával.

Vadásznak a vadászokra

Bár nem mindig világos, hogy valójában ki vadássza a gambavadászokat, a szíriai állami média az Iszlám Államot okolja, amelynek alvó sejtjei a sivatagban tevékenykednek.

A közelmúltban 26 gombaszedőt öltek meg a sivatagban.

Ez a veszély azonban mégsem állítja meg az erre vállalkozókat, mivel a szíriaiak szegénységben élnek, így a megélhetésük érdekében belekényszerülnek ebbe a tevékenységbe – írja a Magyar Mezőgazdaság

Néhányan, hogy biztonságukat garantálják, megállapodnak a szíriai kormánypárti erőkkel, és a hadsereg némi juttatásért cserébe megmondja nekik, hogy hol vannak a taposóaknák, és a katonák így learathatják az értékes gombák eladásából származó haszon egy részét. 

A szírek az életüket kockáztatják a gombákért

szarvasgomba szedés már régóta nem tartozik a legbiztonságosabb tevékenységek közé Szíriában, a közelmúltban sok halálos áldozatot követelt. Egyeseket taposóaknák öltek meg, másokat banditák lőttek le, vagy elrabolták, és később megölték őket.

A szíriai háborút figyelő média szerint 2023 eleje óta legalább 84 ember halt meg szarvasgomba keresés közben az ország középső és keleti sivatagjaiban.

A szírek átlagosan körülbelül 35 dollárt keresnek havonta, az ENSZ szerint az ország lakosságának 90 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, és több mint 50 százalékuk küzd azért, hogy elegendő élelemhez jusson.

A Közel-Keletről származó szarvasgombának enyhébb az íze, mint az európaiaké, ezért olcsóbbak is, de a sikeres szedők megkereshetnek naponta körülbelül 400 dollárt is.