Az amerikai járványügyi központ igazgatója korábban október közepére saccolta az új védőoltások érkezését, az új dátum az eddigi legpontosabb. A vakcináknak még az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal és a Járványügyi Központ jóváhagyására van szükségük, amelyek a jogosultsági irányelveket fogják kialakítani – számolt be róla a CNBC. A CDC független tanácsadó testülete várhatóan szeptember 12-én ül össze, hogy az iránymutatásokra vonatkozó ajánlásról döntsön.

A CDC és az FDA szakértői szerint az amerikaiakat arra kell ösztönözni, hogy hogy kapjanak frissített koronavírus-oltást és más kulcsfontosságú vakcinákat – például az éves influenza elleni oltást – az őszi szezon előtt, amikor a légúti fertőzések gyakoribbá válnak.

A járványügyi központ hozzáteszi, a védőoltás idén is kulcsfontosságú lesz, mert az immunitás csökken és a koronavírus folyamatosan változik.

Újabb hullám söpör végig Amerikában

Az Egyesült Államokban jelenleg enyhén emelkedik a Covid-19 megbetegedések és a kórházi kezelések száma. Azonban a számok továbbra is elmaradnak a tavalyi nyári csúcsértéktől.

A mostani hullámot a vírus újabb törzse, az Erisként elnevezett EG.5-ös Omikron alvariáns okozzák, melyek a CDC adatai alapján az esetek 17,3 százalékáért feleltek eddig. 

Pfizer, a Moderna és a Novavax frissített vakcinái a már ritkábban előforduló XBB.1.5 omikron alvariánst veszik célba, a kezdeti vizsgálatok alapján azonban az EG.5 változat ellen is védenek.

Pusztításra készül a viszály istennője az őszi járványszezonban: Eris máris nekiveselkedett

Világszerte agresszívan terjed a viszály és a harc görög istennőjéről elnevezett új omikron mutáns. Az Eris miatt már Magyarországon is többen kerültek kórházba. A szakértők még csak találgatnak, de készülhetünk: újabb járványhullám fenyeget az őszi-téli szezonban, és lesz frissített vakcina is, bár egyelőre úgy néz ki, nincs szükség össznépi oltásprogramra.
Bővebben--->