Az ARD új Deutschlandtrend című felmérésében az AfD továbbra is a második legerősebb erő a CDU/CSU uniója mögött. A vélemények megoszlanak a kannabisz kiadásáról és a Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő szállításáról – írja a Frankfurter Allgemenie Zeitung.

Az AfD megőrizte korábbi csúcsát, és továbbra is a második legerősebb politikai erő az Unió mögött. Ha vasárnap tartanák a szövetségi választásokat, 21 százalék szavazna a radikális jobboldali pártra a csütörtök este közzétett „Deutschlandtrend im ARD-Morgenmagazin” szerint. A párt két hete emelkedett először erre a szintre, a CDU/CSU koalíció változatlanul 27 százalékon áll.

Megosztja a német társadalmat a kannabisz legalizálása

A kancellár pártja, az SPD szintén változatlanul 17 százalékon áll a felmérésben. A Zöldek egy százalékpontot veszítettek a korábbi Deutschlandtrendhez képest, és jelenleg 14 százalékon állnak. Az FDP, amely szintén részt vesz a szövetségi kormányban, változatlanul hét százalékon rostokol. A postkommunista Linke négy százalékkal ismét a szövetségi választásokon érvényes öt százalékos küszöb alatt van.

Eszerint a jelenlegi közlekedési lámpa-koalíció továbbra is jócskán elmaradna a parlamenti többségtől. Az Infratest Dimap intézet reprezentatív felméréséhez 1216 választásra jogosultat kérdeztek meg e hét kedden és szerdán.

A Deutschlandtrend szerint a kormánynak a kannabisz magáncélú használatának részleges legalizálására vonatkozó terve megosztott fogadtatásra talált az állampolgárok körében. A felmérés szerint a közép- és alsó korosztály fele támogatja a terveket. A 65 év felettiek körében viszont csak minden harmadik ember.

A felmérés szerint a többség, 52 százalék ellenzi a Taurus cirkálórakéták Ukrajnába szállítását. Mindössze 36 százalék támogatja, tizenkét százalék pedig nem nyilatkozott. Kelet-Németországban az elutasító arány 70 százalék, Nyugat-Németországban 47 százalék, de ott is a szállítás ellenzői vannak többségben.