Belarusz azért döntött az orosz taktikai atomfegyverek befogadása mellett, mert az Egyesült Államok és szövetségesei évek óta nyomást gyakoroltak rá belpolitikai rendszerének és geopolitikai irányultságának megváltoztatása érdekében – közölte kedden a belorusz külügyminisztérium.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be, hogy megállapodott Belarusszal taktikai atomfegyverek telepítéséről a szomszédos országban.

A belorusz külügyminisztérium együttműködését Oroszországgal azzal indokolta, hogy Minszk a „Nyugattal szembeni védekezés” jegyében jár el.

Az elmúlt két és fél évben Belarusz korábban nem látott politikai, gazdasági és információs nyomásnak volt kitéve az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és NATO-szövetségeseik, valamint az Európia Unió tagállamai részéről

– közölte a külügy.

Putyin már atomfegyvereket küld a szomszédjához

Taktikai atomfegyvereket állomásoztatásáról egyeztek meg a fehéroroszokkal. Szerinte ez nem sérti az atomsorompó-egyezményt. Bővebben>>>

Durva beavatkozásnak tekintik a NATO lépéseit

„A politika és a gazdaság terén meghozott egyoldalú kényszerítő eszközök mellett a szomszédos NATO-országok területén, határaink közvetlen közelében növelik a katonai potenciált. Tekintettel ezekre a körülményekre és az ezekből eredő legitim nemzetbiztonsági aggodalmakra és kockázatokra, Belarusz kénytelen volt a saját biztonságát és védelmi kapacitásait növelve reagálni” – írták.

A minszki külügyminisztérium leszögezte, hogy Belarusz a Nyugat lépéseit „egy független állam belügyeibe történő közvetlen és durva beavatkozásnak tekinti, amelynek célja az ország geopolitikai irányvonalának és belpolitikai rendszerének megváltoztatása”.

Ez egyenesen ellentmond azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Minszk az atomsorompó-egyezményhez csatlakozva vállalt – közölte a tárca.

Moszkva már átadta Minszknek az atomtöltet hordozására alkalmas Iszkander rakétarendszert. Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy július 1-jén befejeződik a taktikai atomfegyverek tárolására alkalmas létesítmény építése fehérorosz területen.

Oroszország segítséget nyújtott Belarusznak az atomfegyverek hordozására alkalmas harci repülőgépek korszerűsítéséhez is – közölte korábban Alekszandr Lukasenka belorusz elnök.