426 medve kilövését készül engedélyezni Tánczos BarnaRománia környezetvédelmi minisztere, valamint további 60 egyed kilövését is jóvá hagyná veszély esetén, azonban a vadászoknak ez sem elég: habár örülnek a lehetőségnek, hiszen 2016 óta tilos a medvevadászat, nem érik be a csaknem 500 példánnyal, így azt javasolták, hogy emeljék fel a kvótát ezer medvére.

A természet- és állatvédők, valamint a biológusok is a tervezet visszavonását kérték:

szerintük a döntés nincs megalapozva tudományosan, és feltehetően az ember-medve konfliktusra sem jelent megoldást, nem mellesleg a medvepopuláció szempontjából is károkat okozhat – számolt be a transtelex.

A PressOne újságírói vadásztársaságokat kerestek meg, és vagyonos külföldi vadászok képviselőinek adták ki magukat, akik már nyár elején érkeznének.

Arra jutottak a beszélgetés során, hogy a vadásztársaságok biztosak abban, hogy a rendelet napokon belül hatályba lép, még akkor is, ha Tánczos Barnát leváltják a környezetvédelmi minisztérium éléről.

A Maros megyei vadásztársaság képviselője arról beszélt, hogy a kilőhető medvékre 5 ezer eurótól indul az alkudozás, és a trófea pontszáma alapján határozzák meg a végső árat, azonban egy Hargita megyei egyesületnél egyből 6 ezer eurótól indul a tarifa.

Mihai Pop, a Biológiai Diverzitás Megőrzéséért Egyesület szakértője szintén azon a véleményen van, hogy hiányoznak a megfelelő minőségű tudományos felmérések a kilövési kvóta helyes megállapításához. Hangsúlyozta, hogy bár előfordulnak olyan helyzetek, amikor indokolt lehet egy állat kilövése, azonban a balesetek többsége megelőzhető lenne.
A szakértő szerint arra lenne szükség, hogy a potenciális veszélynek kitett gombát vagy gyümölcsöt szedők, illetve a juhászok alapos felkészítésben részesüljenek arról, hogy mi a teendő ha medvével találják szemben magukat. Pop szerint a tragédiák elkerülhetők, ha az ember helyesen cselekszik.