A közösségi médiához való hozzáférés korlátozása is egy módszer lehet a zavargások csitítására – vetette fel a Politico szerint Emmanuel Macron francia elnök az ország polgármestereinek. Az államfő a Snapchatet és a TikTokot emelte ki beszédében.

„El kell gondolkodnunk azon, hogy a fiatalok hogyan használják ezeket a hálózatokat, és hogy milyen tiltásokat kellene bevezetni. Nagyon nyíltan beszélek erről, mert ezek a felületek megváltoztatják a fiatalok valósághoz való viszonyulását” – jelentette ki Macron.

Az Elysée-palotában tartott összejövetelen az elmúlt napok zavargásaiban érintett városok polgármesterei, mintegy 250 fő vett részt.

Át kell gondolnunk, milyen közigazgatási döntésekre lenne szükség, amikor a dolgok elszabadulnak, hogy egy bizonyos ponton azt mondhassuk, hogy képesek vagyunk szabályozni vagy éppen blokkolni ezeket. Fontos, hogy ezt ne a pillanat hevében tegyük, örülök, hogy nem kellett ezt megtennünk. Ezt a kérdést azonban rendezni kell akkor, amikor lehűlnek a kedélyek

– mondta Macron.

Nem ez az első alkalom, amikor az elnök nekiment a közösségi médiának. Pár napja követelte már, hogy az olyan közösségi platformok, mint a fiatalok körében népszerű TikTok és a Snapchat távolítsák el a felületeiken közzétett „legérzékenyebb tartalmakat”, és közöljék a hatóságokkal azon személyek nevét, akik szolgáltatásaikat erőszakszervezésre használják.

Macron megjegyzéseit sokan kritizálták, hangsúlyozva, hogy az ilyen jellegű korlátozások az olyan tekintélyelvű rendszerek intézkedéseit idézik, mint amelyek például Kínában és Iránban jellemzőek.

Az elmúlt napok franciaországi zavargásait ezúttal az robbantotta ki, hogy egy tinédzsert megöltek a rendőrök Párizs egyik külvárosában. A feszültségek a hét elejére-közepére csitultak, ám számos kérdés még válaszra vár Franciaországban.