Pár napja sem hitte volna senki, hogy mindez Vlagyimir Putyin Oroszországában történik. Főleg nyilvánosan. Az atomhatalmat vezető orosz elnöknek az eddigi legkomolyabb fenyegetéssel kell szembenéznie – kezdett bele elemzésébe a CNN.

Mesteri húzásnak véltük

A műsorszóró szerint annyira hozzá szoktunk ahhoz, hogy Putyint mesteri taktikusnak tekintsük, hogy Jevgenyij Prigozsin, Wagner-vezér nyilvánosság felé ordibált engedetlenségét és kritikáját mesteri húzásnak, ügyes cselnek véltük.

Nevezetesen úgy nézett ki, hogy Putyin szókimondó, ámde hűséges csatlósával, Prigozsinnal sakkban tartja a saját tábornokait.

Ám, megdöbbentő, amit ma láttunk, nevezetesen, hogy Putyin kénytelen volt beismerni: kikerült az irányítása alól a Don menti Rosztov milliós metropolisza, az ukrajnai háború egyik irányítási központja.

Villámgyorsan összeszedték magukat

A CNN elemzése szerint a Wagner egységei jó ideje tervezhették az akciójukat. Erre vall, hogy a lázadás indoklása sürgetőnek és spontánnak tűnt – egy látszólagos légicsapás egy erdei Wagner-táborra, amit az orosz védelmi minisztérium tagadott –, órákkal azután jelent meg, hogy Prigozsin figyelemre méltóan boncolgatta a háború mögött meghúzódó indokokat. Mindenesetre a Wagner erői villámgyorsan összeszedték magukat, és bevonultak a Don menti Rosztovba. Ezt nehéz spontán megtenni egyetlen délután alatt.

Prigozsin álmai 

A hírcsatorna szerint a Wagner-vezér részben igazat mondott a háború katasztrofális kezdeteiről: Oroszországot nem fenyegette a NATO támadása. Az egyetlen csalás, amelyet fenntartott, az volt, hogy azt sugallta: az inváziós terv mögött nem állt közvetlenül Putyin.

Talán Prigozsin arról álmodozott, hogy Putyin változásokat hajt végre az orosz  védelmi minisztérium élén, amelyet a Wagner-főnök hónapok óta nyilvánosan szidott. Putyin szombat reggeli beszéde azonban ezt a kérdést rövidre zárta.

Egzisztenciális választás

A CNN értékelése szerint ez most egy egzisztenciális választás az orosz elit számára: az elnök megingott rezsimje és a sötét, zsoldos Frankenstein között, akit Putyin a piszkos munkája elvégzésére hozott létre, és most gazdája ellen fordult.

Ez lehet Prigozsin terve, Moszkváig sem kell eljutnia hozzá

Az anyaország és az Ukrajnában harcoló orosz reguláris erők közé verhet éket a Wagner magánkatonai csoport főnöke, Jevgenyij Prigozsin, ha csapatával elfoglalja a hivatalos ukrán határral szomszédos területeket, amivel teljesen elvágja az utánpótlást a háborúban. Bővebben --->