Miközben általános túlterheltségről számolnak be a kínai kórházak és krematóriumok egyes kommentárok pedig egyenesen földi pokolról beszélnek a kínai kormány folytatja sikerpropagandáját:

Kína és a kínai nép biztosan végső győzelmet arat a járvány felett

– idézi a Reuters a Kínai Kommunista Párt szócsövét, a People's Daily című lapot.

A pesszimista számítások szerint Sanghaj 26 milliós népességének 70 százaléka már koronavírus-fertőzött lehet. A kínai vezetés a halálesetek számát sem veri nagy dobra, olyannyira, hogy napi öt vagy még kevesebbről számolnak be hivatalosan.

A WHO már korábban is kételkedett a hivatalosan közzétett számokban és tájékoztatást várt a kínai hatóságoktól. Az egészségügyi szakemberek 1 millió COVID-fertőzéssel összefüggő halálesetet jósolnak Kínában ebben az évben. 

Betegek egy csungsani kórház sürgősségi osztályán
Betegek egy csungsani kórház sürgősségi osztályán
Kép: Reuters

Az egészségügyi világszervezet megvizsgálta a kínai koronavírus-adatokat, erről osztottak most meg információkat.  Ezek szerint, a nyilvánosan elérhető szekvenciaadatokban nem szerepel új, nagy jelentőségű variáns vagy mutáció, a kínai járványügyi hivatal sem jelentett új variánst.

A Reuters beszámolója szerint a kínai járványt túlnyomórészt az Omikron BA.5.2 és BF.7 változatai okozzák. Ez abból a szempontból mindenképpen jó hír, hogy

ezek variánsok nem ugyanazok, mint a "rémálom" variánsként emlegetett XBB 1.5. Utóbbi sokkal fertőzőbb és gyorsabban is terjed

– szól a jelentés.

A BF.7 ellen viszont úgy tűnik, nem hatékony egyik kínai vakcina sem, ezért is lehet ilyen sok megbetegedés az országban.

A WHO igazgatója elmondta, hogy továbbra aggodalomra ad okot a kínai koronavírus-járvány terjedése, leginkább annak emberéleteket érintő kockázatai miatt. Továbbra is azt kérik Kínától, hogy szolgáltasson gyors és rendszeres adatokat a kórházban ápoltak és a halottak számáról.