Pikniken vett részt és a természetben sétált a keddig a Kovászna megyei Zalánpatakon magánlátogatáson tartózkodó III. Károly király. Lazán öltözött, a helyiekkel együtt nevetett, és még misebort is kapott a nemrég megkoronázott brit uralkodó – írja a kronika.ro hírportál. 

Charles rendszeres vendége a kis háromszéki településnek, ahol évekkel ezelőtt saját falusi gazdaságot vásárolt.

A tudósítás szerint a király egyértelműen jól érzete magát. Az egyik képen a többi közt Kálnoky Tibor gróf hagyta el a birtokot. Napszemüveget, egyszerű, halványkék, rövid ujjú inget, krémszínű nadrágot és túracipőt viselt, akárcsak a gróf, aki rendszeres kísérője az Erdélybe „hazajáró” brit koronás főnek. Károly nyakában távcső is lógott, és az erdélyi nemeshez hasonlóan sétabot is volt nála.

A brit uralkodó rendkívül oldott hangulatban üdvözölte az embereket, kezet fogott velük, váltott velük néhány szót, majd helyiek és turisták kíséretében indult el a faluszéli réten megtartott piknik helyszínére

– írta a lap. 

Az angol uralkodó az otthonától a piknik helyszínéig tartó néhány száz méteres utat gyalog tette meg, a helyiektől virágokat, köztük a kedvenc virágát, bazsarózsát is kapott. 

A román Antena 3 riporterének kérdésére, hogy örül-e, hogy Romániában van, Károly király széles mosollyal válaszolt:

Romániában mindig csodálatos! Annyira lenyűgöz, hogy ennyi embert látok itt! Szeretek Romániába jönni!

 

A Bukaresti „félhivatalos” programja lejárta után a többnapos romániai magánlátogatását pénteken délután megkezdő III. Károly brit uralkodó este megérkezett székelyföldi birtokára. A réten a hagyományos helyi ételekkel – köztük mézzel, sajtokkal, kolbásszal, szalonnával, helyi kenyérrel és finom hagyományos süteményekkel – teli asztalok várták. 

A király megállt az asztaloknál, és értékelte a termékeket, a helybéliek pedig magyar népdalokkal is szórakoztatták rangos vendégüket. 

Mint ismeretes, ötnapos magánlátogatásra, felesége Kamilla királyné nélkül érkezett Romániába III. Károly király, gépe pénteken délután landolt Bukarestben, a brit uralkodót Klaus Iohannis román államfő katonai tiszteletadással fogadta az elnöki hivatalban. A Cotroceni-palotában a fogadására összesereglett állami vezetők, a civil társadalom képviselői és a külképviseleti vezetők előtt mondott rövid beszédében III. Károly ott is elmondta: otthon érzi magát Romániában és megszerette az országot, nagyra becsüli kultúráját, művészetét, történelmi örökségét, tájait és élővilága sokszínűségét.