A „bűnözők Amazonjaként” elhíresült online piactér a legnagyobb német nyelvű illegális digitális boltként működött, melynek 23 éves üzemeltetőjét az észak-rajna-vesztfáliai Korschenbroichban fogták el.

piactér 25 millió eurónyi, azaz mintegy 9,8 milliárd forintnyi bevételt termelt és 181 ezer aktív felhasználóval rendelkezett. Az üzemeltető férfit pénzmosással és számítógépes csalással vádolják. Az akcióban csak a német tartomány területén mintegy 500 rendőr vett részt.

Az ügy kapcsán több mint száz házkutatást tartottak Németországban, és összesen hat gyanúsítottak vettek őrizetbe. A szervert, melyen keresztül a bűnözők a tevékenységüket folytatták, Izlandon foglalták le.

A Crimemarket, szemben más illegális piacokkal, nem a darkweben keresztül működött, vagyis szabadon hozzáférhető volt, így fiatalkorúak is használták – közölte a düsseldorfi rendőrfőnök.

Miriam Braus arra figyelmeztetett, hogy a piactér felhasználóinak mostantól számolniuk kell azzal, hogy a rendőrség felkeresi őket.

Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztere szerint az akcióval hatalmas csapást mértek a kiberbűnözőkre.

A Crimemarket működése 2018-ban indult el. A platformon illegális szolgáltatásokat ajánlottak, többek között védelmi pénzek megrendelését, valamint útmutatást súlyos bűncselekmények elkövetéséhez, egyebek mellett számítógépes rendszerek feltöréséhez is. Ezen felül a felhasználók fegyverekhez, kábítószerekhez, valamint személyi igazolványok hamisításához szükséges eszközökhöz is hozzáférhettek – írja az MTI.

Őrület Budapesten: másfél órás túszmentési akciót hajtott végre a TEK

A tettes annyi kokaint fogyasztott, hogy várni kellett a kihallgatással, amíg kitisztul.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat bővebben--->