Egy új jelentés szerint a grönlandi jégtakaró alól évtizedekkel ezelőtt vett, nemrégiben felfedezett jégmagból kiderült, hogy az ország nagy része 400 ezer évvel ezelőtt jégmentes volt, amikor a hőmérséklet hasonló volt, mint most – ez a riasztó eredmény katasztrofális hatással lehet a tengerszint emelkedésére.

A tanulmány megdönti azokat a korábbi feltételezéseket, amelyek szerint Grönland jégtakarójának nagy része évmilliókon keresztül fagyott volt.

Ehelyett a mérsékelt, természetes felmelegedés nagymértékű olvadáshoz és több mint 1,4 méteres tengerszint-emelkedéshez vezetett – olvasható a Science című folyóiratban csütörtökön közzétett jelentésben.

Fogytán az emberiség ideje: gyorsabban pusztul a természet, mint eddig hittük

Felgyorsult a grönlandi és antarktiszi jég olvadása egy átfogó nemzetközi tanulmány szerint. Az utóbbi néhány évben sokat romlott a helyzet, melyet 50 különböző műhold felvétele igazol. Bővebben >>>

Korábban is olvadt, hát még most

A légkör szén-dioxid-szintje jelenleg másfélszer magasabb, mint 400 ezer évvel ezelőtt, és a globális hőmérséklet folyamatosan emelkedik.

Ha a grönlandi jégtakaró a mérsékelt felmelegedés időszakában gyors olvadáson ment keresztül, akkor érzékenyebb lehet az ember okozta éghajlatváltozásra, mint azt korábban gondolták és az elkövetkező évszázadokban visszafordíthatatlanul gyors olvadásnak lesz kitéve.

Ez jelentős hatással lehet a tengerszint emelkedésére.

Ha Grönland jégtakarója teljesen elolvadna, a tengerszint körülbelül 7 méterrel emelkedne, ami pusztítást okozna a világ partjai mentén élő milliárdoknak.

A kutatás befejezéséhez Bierman és egy nemzetközi tudósokból álló csapat éveken át elemezte az 1966-ban az északnyugat-grönlandi Century táborban, egy amerikai katonai bázison gyűjtött jégmagból származó fagyott üledéket. A tudósok több mint 1371,6 méternyi jégen fúrták át magukat, hogy a jégtakaró alól egy 3,6 méter hosszú talaj- és kőzetmintát húzzanak ki.

A tudósok kiszámították, hogy az üledék nagyjából 416 ezer évvel ezelőtt rakódott le jégmentes környezetben.