Régóta hirdetik, hogy a napi 10 ezer lépés a mágikus szám, amire szükség van ahhoz, hogy az ember fitt és egészséges maradjon, azonban egy új tanulmány szerint 5000 lépésnél kevesebb is elég lehet a megfelelő szint fenntartásához.

A világszerte több mint 226 000 embert vizsgáló elemzés szerint 4000 lépés elegendő ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázatát.

Alig több mint 2300 lépés pedig elég ahhoz, hogy a szív és az erek javára szolgáljuk – írja a BBC.

Egészséges és még viszonylag olcsó is: kiderült, mennyibe kerül a tökéletes hobbi

Egy felmérés szerint a koronavírus-járvány kitörésétől 2022-ig bezárólag 23-ról 16 százalékra csökkent a futókedv, idén azonban ismét visszaállt a 2019-es szintre, amikor 20 százalék volt. Az, hogy ismét több kedvünk van a testmozgáshoz, azt is jelenti, hogy többet is költünk rá. Bővebben >>>

Minél többet gyalogolunk, annál több az egészségügyi előny

A 4000 lépésen túl 20 000 lépésig minden további 1000 lépés 15 százalékkal csökkentette a korai halálozás kockázatát.

A lengyelországi Lodzi Orvosi Egyetem és az amerikai Johns Hopkins Egyetem orvosai megállapították, hogy

a gyaloglás előnyei mindkét nemre és minden életkorra érvényesek, függetlenül a lakhelytől.

Maciej Banach, a lengyel egyetem munkatársa elmondta, hogy bár a kezelésre szolgáló gyógyszerek száma egyre nő, nem ezek jelentik az egyetlen választ.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az életmódváltás, beleértve az étrendet és a testmozgást, legalább olyan, vagy még hatékonyabb lehet a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésében és az élet meghosszabbításában, mint bármilyen gyógyszer

– fogalmazott a szakember.

A túl sok ülés problémákat szül

A túl hosszantartó ülés mindenféle hátproblémákat okozhat, ezt sokszor tapasztalják az orvosok az irodai munkát végző embereknél. Az ülő munkát végzők háta folyamatosan feszült, összenyomott helyzetbe kerül, ami későbbi életükben számot problémát okozhat.

Az edzésen kívüli aktivitás, egy biológiai folyamat az emberi szervezetben a termogenezis, vagyis leegyszerűsítve minden olyan cselekvés, ami energiát fogyaszt és kalóriát éget, életbevágóan fontos.

Az olyan feladatok, mint az állás, a bevásárló táska cipelése, a felmosás, a porszívózás, a telefonálás közbeni járkálás – ezek mind olyan apró dolgok, amelyek aktívabbá tesznek minket, és segítenek abban, hogy hatékonyabban égessünk kalóriát – vélik a kutatók.

Tippek a gyalogláshoz minden napra

A brit lap által megkérdezett személyi edző néhány tanácsa segítheti a gyaloglás beépítését a mindennapokba, ezek az alábbiak:

  • Sétáljon az állomásra ahelyett, hogy busszal vagy autóval menne.
  • Ha íróasztalnál dolgozik, állítson be óránként emlékeztetőt, hogy felálljon és megmozgassa magát.
  • Ha várandós, a gyaloglás a legjobb testmozgás.
  • Tegyen napi 30 perces sétát podcastot hallgatva.
  • Sétáljon a barátaival egy parkban vagy erdei ösvényeken, és sétáltassa a kutyáját, ha van ilyenje
  • Kezdje kicsiben – egy 10 perces séta az állomástól az irodáig könnyen felépülhet egy 20 perces sétává a parkban, végül pedig egy 30 perces sétává a városban.