német gyógyszertörvény kimondja, hogy a gyógyszerek vagy vakcinák gyártói csak akkor kötelesek kártérítést fizetni a mellékhatásokért, ha az orvostudomány bebizonyítja, hogy termékeik, az előnyökhöz képest, aránytalanul nagy károkat okoznak, vagy ha a címkén szereplő információ téves – írja a Reuters.

A BioNTechPfizerrel közösen kifejlesztett injekcióját világszerte mintegy 1,5 milliárd ember kapta meg, köztük több mint 64 millióan Németországban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a nyugati országokban leggyakrabban használt Comirnaty nevű készítmény biztonságos. A szervezet múlt heti sajtótájékoztatóján megerősítette:

az általa jóváhagyott összes COVID-oltás csaknem 20 millió életet mentett meg világszerte.

 

Megjegyezték, a Comirnaty-vakcinázást követően a szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás, a szívgyulladás főleg fiatal férfiak esetében lehetséges következmény, de nagyon kicsi eséllyel. A gyógyszer hatósági jóváhagyása utáni váratlan mellékhatások ritkák. Rámutattak, hogy a COVID-vakcinák kifejlesztésének példátlan sebessége miatt a lehetséges ritka mellékhatásokat nem lehetett olyan könnyen észlelni, mint a hagyományosan hosszabb vizsgálatok során.

A hatóság májusig csaknem 1,7 millió bejelentést regisztrált feltételezett mellékhatásokról, ami 100 beadott adagonként körülbelül 0,2 százalékot jelent

Csaknem 768 millió adag oltóanyagot adtak be az Európai Gazdasági Térségben (EGT), amely magában foglalja a 27 EU-tagállamot, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát.

A leggyakoribb átmeneti mellékhatások a fejfájás, láz, fáradtság és izomfájdalom

– tették hozzá.

Az EMA figyelemmel kíséri az oltás utáni nemkívánatos eseményeket vagy betegségeket.

A források szerint az EU az oltóanyaggyártókkal, köztük a BioNTech-Pfizerrel olyan vásárlási megállapodásokat kötött, amelyek némelyike ​​teljes vagy részleges kötelezettségvállalást tartalmazott mind a jogi költségek, mind az esetleges kártérítés tekintetében, ami arra kényszerítheti az EU kormányait, hogy viseljék a költségek egy részét.

Sok országhoz hasonlóan Németországban is fizet az állam, egy pénzügyi támogatási program keretében, azoknak az embereknek, akik az oltások miatt maradandó károsodást szenvednek, de ez nem akadályozza meg azt, hogy valaki külön kártérítést kérjen.

Az Egyesült Államok mentességet biztosított a gyártóknak a hatóságilag jóváhagyott COVID-oltásokkal kapcsolatos felelősség alól.

Rogert & Ulbrich ügyvédi iroda azt állítja, hogy körülbelül 250 ügyet nyújtottak be olyan ügyfelek képviseletében, akik kártérítést kérnek a COVID-19 oltások állítólagos mellékhatásai miatt. Egy másik ügyvédi iroda, a Caesar-Preller azt állítja, hogy 100 ilyen ügyet képvisel.

Újabb járvány fenyegeti a világot, már a vakcinagyártók is készülnek

Európában továbbra sem csillapodik az eddig tapasztalt legsúlyosabb madárinfluenza járvány. Az újabb fertőzések most elsősorban a tengeri madarak, leginkább a sirályok között terjednek, ugyanakkor a szakembereket aggasztja, hogy emlősökben is kimutatták a magas patogenitású vírustörzset. A vírus egyelőre nem jelent veszélyt a lakosságra, de ez bármikor megváltozhat. Bővebben >>>