A vidéki városokban a használt téglalakások négyzetméterára elérte az 524 ezer forintot idén január és szeptember között - írja az OC.

A legmagasabb fajlagos árat Debrecenben mérték 713 ezer forinttal, a második helyen Győr szerepel, ahol 658 ezer forint az ingatlanok négyzetméterára, míg a harmadik Székesfehérvár, 642 ezer forinttal. A legtöbb megyei jogú városban 400-500 ezer forint között alakult a négyzetméterár átlagértéke.

Ezek az árak 35 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbi értéknél. Debrecenben 36, Győrben pedig 32 százalékkal nőtt a használt téglalakások négyzetméterára - írta az MTI szerint Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.

Van, ahol több mint 40 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt

A panellakásoknál az átlagos négyzetméterár 461 ezer forint volt az év első kilenc hónapjában. A városok közül Veszprém állt az élen 619 ezer forintos négyzetméterárral, Debrecen a második helyre szorult 597 ezer forintos négyzetméterárral. Székesfehérvár ebben a szegmensben is harmadik lett, 580 ezer forintos fajlagos árral. A panellakásoknál a legtöbb városban 300-450 ezer forint között alakult az átlagos négyzetméterár.

A megyei jogú városokban átlagosan 32,4 százalékkal drágultak a panellakások a tavalyi év azonos időszakához képest. Veszprémben 40 százalékot meghaladó árnövekedést tapasztalt az OC, míg Debrecenben 37 százalékot. Néhány városban pedig az országos átlaghoz képest kisebb volt az emelkedés: Kecskeméten 15 százalékkal, Szekszárdon és Szolnokon 19,5 százalékkal nőttek az árak.

Sopronban a legmagasabb a családi házak ára

A használt családi házak négyzetméterára az év első kilenc hónapjában 381 ezer forint volt a megyei jogú városokban. A legmagasabb fajlagos árral Sopronban találkozhattak az érdeklődők, itt átlagosan 565 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. Ezt követte Debrecen 481 ezer, Győr 477 ezer, Érd 471, Székesfehérvár 463 ezer forintos, átlagos négyzetméterárral.

A használt házak drágulása az előző év azonos időszakához képest átlagosan 23,4 százalék volt - olvasható az Otthon Centrum közleményében.