Munkaterület, illetékteleneknek belépni tilos, kamerával megfigyelt terület, építési terület, idegeneknek tilos az átjárás, igazolja belépési jogosultságát - ezek most a leggyakoribb figyelmeztető táblák a kora tavaszi Városligetben. Azt lehetne hinni a táblák alapján, hogy gőzerővel épül a Liget Budapest Projekt, amely a beruházó Városliget Zrt. szerint nem ingatlanfejlesztés, hanem hosszú távra szóló kultúrafejlesztés.

A Napi.hu bejárta a Városligetet, hogy megtekintse, miként áll a látványtervek szerint futurisztikus kulturális-szórakoztató épületeket és a zöldterület növekedését egyszerre ígérő 250-300 milliárd forintos állami gigaberuházás.

Már jó ideje körbekerítették az egyes építési területeket a közbeszerzések szerencsés nyertesei. Az első ígéretek szerint már mindennek készen kellene lennie. "Már 2014 nyarára látható eredményeket hoz a Városliget megújítása; a többek között új múzeumi negyedet, nagyobb Állatkertet és több zöldfelületet is magába foglaló Liget Budapest projekt befejezése 2018-ra várható" - mondta 2013 decemberében Baán László, a beruházás megvalósításáért felelős miniszteri biztos. Úgy jósolta, hogy a szükséges közbeszerzési eljárások lezárultával, 2015 második felében indulhatnak el a tényleges beruházások: többek között az Állatkert bővítése, az új Fővárosi Nagycirkusz, a Petőfi Csarnok épületének helyén egy ifjúsági élmény- és tudáspark és az öt új múzeumi épület felépítése, valamint a zöldfelület teljes megújítása és növelése.

Eddig azonban nem volt sok avató ünnepség. Gyorgyevics Benedek, a fejlesztéseket koordináló Városliget Zrt. vezérigazgatója tavaly októberben számolt be arról, hogy megújult a Vakok kertje, amely a tesztüzemet követően megnyitja kapuit a látássérültek előtt, a speciális parkrész átadásával pedig befejeződött a kert- és tájépítészeti munka első üteme a Városligetben. Ottjártunkkor a kert kapuja még mindig zárva volt, ellenben egy pavilonnál munkások dolgoztak.

A budapestiek nem akarják, hogy beépítsék a Városligetet

A fővárosiak csupán 13 százaléka támogatja a kormány és a főváros elképzelését, miszerint új múzeumokra van szükség a Ligetben, míg 83 százalék szeretné megőrizni a Liget jelenlegi közpark jellegét - állapította meg a Greenpeace Magyarország megbízásából a Závecz Reasearch által korábban készített közvélemény-kutatás.

Egy kis csúszás

Nem új épület az Olof Palme Ház sem, hanem műemléki rekonstrukció, a 3 milliárd forintos beruházásból megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók. Eredetileg a felújításra 2,5 milliárd forintot szánt a Városliget Zrt. Itt is tapasztalható egy kis csúszás, hiszen a kihelyezett tábla szerint a kivitelező Épkar Zrt.-nek januárra kellett volna végeznie a munkával. A cég a Szeivolt családé, a vállalat dolgozott a vizes vb-re felújított Hajós Alfréd uszodán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kollégiumán, de a Puskás Ferenc Stadion építését is segítik. Mintegy 300 millió forintból pedig rózsekertet építhet a Millennium Háza mögé a Green Art Kft., közepén egy Zsolnay-szökőkúttal.

Játszóteret is ígérnek.
Kép: Városliget Zrt.

A Millennium Házába a Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria felől lehet majd belépni. A Petőfi Csarnokot 2017-ben lebontották, de azóta egy kapavágás sem történt, pedig a területet gondosan körbekerítették. "Módosították a Petőfi Csarnok helyére épülő Nemzeti Galéria tervezésére kiírt közbeszerzést. A tervezési munkálatok 2015. decembere óta zajlanak, a költségek jelenleg 2,6 milliárd forintnál tartanak" - írta tavaly novemberben a varosliget.info. A Galéria épületére kiírt nemzetközi meghívásos építészeti tervpályázat egy japán építésziroda nyerte: a Sanaaval 2015-ben kötöttek szerződést, akkor az épület elkészültének céldátuma még 2019 nyara volt.

Most már 2021-re ígérik az új Nemzeti Galéria avató ünnepséget. Idén januárban azonban a bíróság megsemmisítette az építési engedélyét. "A bíróság döntése a beruházás szakmai tartalmát nem érinti, az a projekt kivitelezésében késést nem okoz. A döntés a hatósági eljárás során kisebb technikai hibára vezethető vissza, a megismételt eljárásban a hatóság minden bizonnyal korrigálni fogja a hibát. A projekthez kapcsolódó fejlesztések jogerős és végrehajtható építési engedélyek birtokában indulnak meg" - közölte az Index kérdésére a Városliget Zrt. A területen még munkagödröt sem láttunk, aminek az a legfőbb oka, hogy a kivitelezésre még nem írták ki a közbeszerzési pályázatot.

Jól lehet majd látni

Találkoztunk viszont a közvilágítást építő munkásokkal. A Magyar Idők írta meg korábban, hogy 2,5 milliárd forint értékben újítják fel a park útjait és építik ki a modern közvilágítást. A Colas Alterra Építőipari Zrt. az utak és sétányok mentén 290 új lámpaoszlopot helyez el. Forgott a daru a Hungexpo-irodák helyére épülő Magyar Zene Háza építési területén. A Magyar Építő Zrt. tavaly októberben kezdhette meg a kivitelezést mintegy 17,5 milliárd forintból. A cég WHB Befektetési Kft.-n keresztül Paár Attila tulajdona, a társasághoz köthető a Szél Kálmán téri Postapalota felújítása, és az egyik fővállalkozó kivitelezője az új Puskás-stadionnak.

Nem volt nagy mozgás az egykori Közlekedési Múzeum helyén. Az épületet már 2017. februárban teljesen lebontották, melynek költsége nettó 198 millió forint volt. Az évben született meg a döntés, hogy új helyszínen, a Könyves Kálmán körút közvetlen közelében, a MÁV Északi Járműjavító területére költözik az új múzeum. A városligeti helyszínen pedig a Magyar Innováció Háza épülhet majd. Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum igazgatója szerint jelenleg a ház állandó kiállításának tervezési munkái, a kurátori, valamint a kapcsolódó műtárgy-előkészítési és digitalizálási feladatok zajlanak. A Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, Sághy Attila februárban árulta el a Magyar Nemzetnek, hogy jelenleg a kivitelezési tervek készülnek. Jelenleg biztonsági őrök védik a területet.

Még sokat kell várni arra, hogy az új Néprajzi Múzeum gyűjteményét megcsodálhassák a látogatók, hiszen ha nem jön közbe semmi, akkor is 2021 őszére készülhet el. Nem lesz olcsó, februárban derült ki, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. építheti meg nettó 25 milliárd 970 millió forintért. A ZÁÉV januárban került Mészáros Lőrinc, felcsúti milliárdos nagyvállalkozó egyik cégének (Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt.) érdekeltségébe. Az építkezés ideje alatt az Időkerék - amelyet 2004. április 30-án, Magyarország EU-csatlakozása alkalmából avattak fel Budapesten - sem tekinthető meg, hisz a körbe kerített részen belülre került az 56-os emlékművel együtt.

Bebiztosították a milliárdokat

Érdekes lesz figyelni, hogy mi készül el előbb: a Néprajzi Múzeum vagy a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Pannon Park központi építménye, az úgynevezett biodóm, amely 17 ezer négyzetméteren fogja feleleveníteni a Kárpát-medence ősi élővilágát. Ez mindösszesen 44 milliárd forintba fog kerülni, amelyből 43,7 milliárd forintot a kormány biztosít a központi költségvetésből, további 300 millió forint pedig fővárosi forrásból származik. Ezen Garancsi István - aki a Mol Vidi nevű focicsapat tulajdonosa is - többségi érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. dolgozik. Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója az InfoRádióban számolt be arról, hogy a biodóm burkolása megkezdődött, de nagyjából 2021-ben valósulhat meg a teljes beruházás.

A Szépművészeti Múzeum és Román csarnoka felújítása három év alatt tavaly októberben készült el, a megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt: a múzeum átadása komoly mérföldkő a Liget Budapest projektben is. A felújítás és a műtárgyak költöztetésének összköltsége mintegy 15 milliárd forint volt. Ennél kicsivel drágábban készülhet el némi csúszással az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ az egykori Szabolcs utcai kórház helyén a Strabag segítségével. Itt már 2016 óta dolgoznak, a végösszeg pedig 20 milliárd forint lehet.

Mindez elvileg minden pénzt megér. "Várhatóan tíz éven belül megtérül majd a Városliget átfogó megújítását és fejlesztését szolgáló Liget Budapest Projekt megvalósítási költsége, a projekt 2018-as befejezését követően, 2028-ra a fejlesztés által generált bevételek már kiegyenlítik annak teljes bekerülési költségét" - írta a Magyar Hírlap a KPMG Tanácsadó Kft. által készített hatástanulmányra hivatkozva 2014-ben. A KPMG még úgy kalkulált, hogy az új múzeumok kivitelezése 2016-ban indul, és az épületek 2018. március 15-ig nyitják meg majd kapuikat.

Folyamatos a drágulás

A múzeumok építésének költségét 75 milliárd forintra becsülték, míg a Városliget komplex megújítása és fejlesztése az új múzeumi negyedet is beleértve, mindösszesen 150 milliárd forint lett volna. Azóta azonban folyamatosan drágulnak az építőanyagok. Az építőanyag-gyártók a Világgazdaság cikke szerint 2-10 százalékkal emelték az áraikat a költségeik növekedése, mindenekelőtt a 10-20 százalékos béremelési kényszer miatt 2018-ban. Idén is legalább hasonló mértékű drágulásra kell számítani.

Az egykori ligetvédőkkel ottjártunkkor nem találkoztunk, csak a hátrahagyott sátraik tanúskodtak arról, hogy sokáig sokan tiltakoztak a városligeti építkezések ellen. Civil szervezetek és ellenzéki pártok már 2013. decemberében fáklyás felvonulással próbálták megakadályozni a Városliget beépítését. Most kihelyezett térkép tájékoztatja a kutyasétáltatókat, kocogókat arról, hogy a Városliget mely pontján vették át a terepet az építőipari cégek.