Tavasszal bejárta a világsajtót a hír - amit az Index is átvett -, hogy az odesszai olajmaffia megvetette a lábát London előkelő negyedében. A BBC újságírói arra a következtetésre jutottak, hogy ukrán bűnözők egymás után vásárolják fel az angol főváros belső negyedében a luxus apartmanokat.

Az első információk még a Paradise Papers néven elhíresült ügy kapcsán szivárogtak ki. Az Appleby ügyvédi iroda adatbázisát hekkelték meg, az offshore ügyekre szakosodott cég ügyfeleiről addig számos titkos adat látott napvilágot. Ezek között szép számmal akadtak olyan dokumentumok is, amelyek azt bizonyították, hogy az ukrán maffia betette a lábát Londonba is.

A méregdrága lakásokba tömérdek pénzt fektető odesszai bűnözők a rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején kezdték el felhalmozni vagyonukat, amikor belevágtak az olajüzletbe. Nem sokkal később pedig már fegyvert és drogot is csempésztek. A bűnbanda aztán Ukrajnából Olaszországba tette át székhelyét. Ott nyomozás folyt ellenük, de nem sok sikerrel, egyetlen Olaszországban elkövetett bűntényt sem sikerült rájuk bizonyítani, ezért futni hagyták őket.

A bűnbanda egyik főnöke Alexander Angert volt, a másik Genagyij Trukhanov, aki ma Odessza polgármestere. A BBC riportere felkereste őt Odesszában, de interjút nem kapott, s a polgármester testőrei megrúgták - a mihez tartás végett.

Az angol riporter Londonban sem járt sokkal több sikerrel. Alexander Angert lányával, Annával akart találkozni, de a ház kapujában a portás feltartóztatta. Így aztán csak magáról az ingatlanról számolhatott be: London, Knightsbridge Road 199. A házban három luxus apartmannak is Anna Angert a tulajdonosa, s ezekhez húsz méter hosszú úszómedence, wellness részleg és edzőterem is tartozik. Az apartmanok ablakai a Hyde parkra néznek, s maga az épület alig pár lépésre van a világhírű Harrods áruházhoz.

Elit kerület volt a célpont a magyar fővárosban

A most 22 éves hölgy ezeken kívül még jó néhány luxuslakást birtokol gyerekkora óta - Londonban és Budapesten. Továbbá ő tavaly elhunyt édesapjának örököse. Sokat elmond Alexander Angertről, hogy két beceneve is volt: Don és Angel, azaz főnök és angyal. Hatalmas vagyont halmozott fel, s volt annyira előrelátó, hogy egyetlen lányának nevére íratott sok értékes ingatlant.

Angol újságírók úgy számolnak, hogy Anna már kislányként sok millió font értékű ingatlant kapott édesapjától. Forintban ezek egyenként milliárdokat érnek, de az ifjú hölgy budapesti ingatlanjai is számottevő értéket képviselnek.

Mert bármilyen meglepő is, az odesszai don Budapesten is felvásárolt értékes ingatlanokat. Ezek közül volt olyan is, amelyet egyből a kislánya nevére íratott, ahogy azt Londonban is tette. A Napi.hu kutatása során arra az eredményre jutott, hogy Anna Angert több luxuslakás tulajdonosa lett a magyar fővárosban. Nem egyszerű névazonosságról van szó: egy és ugyanazon személy a londoni apartmanok és a budapesti lakások tulajdonosa. Az ingatlanok tulajdoni lapjain a tulajdonos neve mellett a születési éve és az anyja neve is egyezik.

Már az is árulkodó jel volt, hogy az Index cikkének megjelenése után az egyik budai lakás postaládáról azonnal eltávolították Anna Angert nevét. (Szerencsére valaki korábban még lefotózta.)

Napi.hu

Míg az odesszai alvilág ura Londonban a belvárost szemelte ki magának, addig Budapesten a Hegyvidéket részesítette előnyben. A budapesti ingatlanjai ugyanis mind a XII. kerületben találhatók. Van olyan társasházi lakás, amely önmagában jó 200 négyzetméter, de 100 négyzetméteres terasz is tartozik hozzá, ahonnan a Parlamentre lehet látni. A szép panoráma és az elegáns környék fontos szempont lehetett a vásárlás során.

Azt viszont nem mondhatjuk, hogy ezt kedvelik is Budapesten az Angert család tagjai, mert a közelben lakók elmondásuk szerint soha nem látták őket. Az egyik ingatlan a Béla király úton található, nem messze a miniszterelnök otthonához. Azok az ingatlanok, amelyekről tudomásunk van, összesen szerény számítások szerint is legalább egymilliárd forintot érnek.

Varga Zsolt