Vonzónak tűnik Paloznak példája, azaz a „túlépítés” megelőzése, megakadályozása. A Zánkához közeli, attól északra fekvő Szentantalfa Facebook-oldalán olvasható, hogy „”a mai napon megjelent önkormányzati rendelet változási tilalmat rendelt el a falu külterületén – azaz a Sósi-úttól a Mocsár dűlőn át az Agyaglikig tartó részen”. A faluhoz tartozó “szőlőhegyre”, a Szent Balázs-hegy nyugati oldalának a községhez tartozó mezőgazdasági kertes területeire határolták le a változtatási tilalmat.

Azaz április 1-étől a falu külterületi részén a helyi rendezési terv felülvizsgálatának befejezéséig leállítottak minden, korábban még el nem indított építési folyamatot – derül ki a balatontipp.hu cikkéből. A tilalom a helyi rendezési terv felülvizsgálatának befejezéséig lesz érvényben. Erre akár három éve is lehet az önkormányzatnak, de jóval előbb szeretnének előállni az építési szándékokat jobban kordában tartó szabályokkal.

Ez azt jelenti, hogy a változtatási tilalom alá eső területen nem lehet

  • telket alakítani,
  • új építményt létesíteni,
  • meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani,
  • vagy más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

A változtatási tilalom részletes szabályait itt lehet tanulmányozni.

„Eddig egy 2700 méteres nagyságú területen már lehetőség volt arra, hogy maximum egy 100 négyzetméteres építményt szőlőműveléssel, borral, borturizmussal kapcsolatos funkcióval létrehozzanak. A terület 80 százalékán kellett a szőlőt megtartani. Az érintett területen egykor a szövetkezeti tagok háztáji parcellái voltak jellemzően 3 ezer négyzetméteres nagysággal. Amennyiben a jelenlegi szabályozás megmaradna, ezeken az egykori háztáji földeken több száz épületet tudnának felhúzni pillanatok alatt. Sajnos a kifüggesztésekből azt látjuk, hogy erre igény is van” – mondta Kiss Csaba polgármester a regionális portálnak.

„Nem szeretnénk, hogy a szőlőhegyünket egy olyan üdülőövezetté alakítsák, ahol az ingatlanok többsége az év nagy részében üresen áll. Sajnos ez a folyamat már több környező településen zajlik. Nem lenne jó, ha Antalfán is ez történne.”

Azt tervezik, hogy 5000 négyzetméterre emelik azt a teleknagyságot, amin már lehetne építeni. Az építmény nagyságát pedig 75 négyzetméterben korlátoznák. Ezzel talán sikerülne elérnünk azt, hogy a Nivegy-völgynek ez a része ne egy üdülődzsungel, hanem továbbra is a szőlőiről, borairól, szépségéről híres vidék maradjon.

A település Facebook-oldalán a helyiek kommentjeiből az derül ki, hogy a faluban élők, illetve ingatlannal rendelkezők üdvözlik a döntést, sőt, regionális összefogást is támogatnának e tárgyban.