A globális felmelegedés hatására a sör drágább lesz, miután egyre nehezebb megtermelni a hidegkedvelő komlókat és a sokféle malátát adó árpát, az átlaghőmérséklet növekedése mégis tovább élénkítheti a fogyasztást – állapította meg Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója.
Szerző(k): Gyöngyösi BalázsA rendelet értelmében lehetőség lesz arra, hogy olyan kézműves és ipari termékek is oltalmat szerezhessenek az EU-ban, amelyek előállítása egyes földrajzi területekhez szorosan kötődik.
Szerző(k): Horváth TiborRengeteg európai borász küzd azért, hogy elegendő szőlőt termeszthessen az egyre szélsőségesebbé váló időjárás ellenére. A magas ráfordítási költségek és a csökkenő fogyasztás azonban tovább növeli a kis és független pincészetek gondjait.
Szerző(k): EconomxKorábban is próbálkoztak központi, hosszútávú borstratégiát készíteni az ágazat fejlesztésére, a problémák kezelésére, ugyanakkor minden alkalommal hiányzott a legfontosabb alap: az ágazati kutatás – mondta el az economx.hu podcastjában a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. Rókusfalvy Pál arról is beszélt: évtizedek óta hiányzik a magyar borászatból az innovatív gondolkodás és az összefogás.
Szerző(k): Gáll CsongorA hulladékgazdálkodási szabályozással nem az az elsődleges probléma, hogy jelenlegi formájában egészen biztosan betarthatatlan, a gondot sokkal inkább az okozza, hogy ha nem sikerül finomítani a szabályokat, akkor az a kis borászatok végét jelenti – figyelmeztetett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
Szerző(k): Gáll Csongor