Erőteljes élénkülést mutatott idén a magyarországi ingatlanbefektetési piac: a 40 tranzakció volumene eléri az 1,23 milliárd eurót, amely éves összehasonlításban 21 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A legkedveltebb eszközosztály továbbra is egyértelműen az iroda, amely a teljes volumen kb. 80 százalékát teszi ki, második az ipari ingatlanok szegmense az évi volumen kb. 12 százalékával. Utóbbi területen a befektetői aktivitás és a tranzakciók száma egyaránt emelkedett, azonban az elérhető eszközök hiányában a meghatározó növekedés még várat magára - írja elemzésében a CBRE.

A teljes volumen 70 százalékában magyar befektetők érintettek, a fennmaradó tranzakciók nyugat-európai (Egyesült Királyság, Ausztria, Németország, Belgium) és regionális (Csehország) vásárlók között oszlottak el. Az egyre növekvő befektetési aktivitás egyes ágazatokban az árazásra is meghatározó hatással volt: az ipari szektorban és a járvány előtti árazáshoz igazodó irodák esetében új hozammutatókat határoztak meg.

Változnak a befektetői preferenciák

A CBRE előrejelzése szerint 2022-ben az európai kereskedelmi ingatlanbefektetések összesített értéke 5 százalékkal nőve a világjárvány előtti értékekhez közelíthet. A lakossági és logisztikai ingatlanok iránti kereslet várhatóan továbbra is rendkívül erős marad, az erősödő bérlői kereslet és a kiemelt ingatlanok korlátozott készlete szintén élénkíti az irodák iránti befektetői keresletet.

A CBRE előrejelzései szerint a befektetési stratégiák a különböző eszközosztályok helyett egyre inkább a különféle kockázati források közötti diverzifikációra fognak összpontosítani. A nagyobb szén-dioxid-kibocsátású eszközök esetében a szigorúbb szabályozások miatt a kedvezmény várhatóan folyamatosan növekszik majd, és a befektetők feladata lesz, hogy biztosítsák az eszközök ellenállóságát.

Az irodapiaci kereslet túl van a mélyponton

A CBRE előrejelzései szerint az európai irodapiacok 2022-ben  tovább erősödnek, bár az előrejelzések szerint továbbra sem érik el a járvány előtti szinteket. A  CBRE 20 és 25 százalék közötti összesített lízingnövekedéssel kalkulál a jövő évre. Számos európai városban tetőzött az elérhető irodai kínálat, ennek megfelelően a tanácsadó a kínálat szűkülésére és – több jelentős piac esetében – az üresedési szint csökkenésére számít.

A közép-európai piacon ezzel szemben a teljesítések 8 százalékkal csökkentek, 2022-ben és 2023-ban pedig további csökkenés várható, így 2016 óta a legalacsonyabb szinte eshetnek az átadások.

A budapesti irodafejlesztések is elmaradnak a várakozásoktól: a 101 ezer négyzetméteres terület 2020-hoz képest 56 százalékos visszaesést jelent. A bérlők ennek ellenére profitálhatnak a 2022-es fejlesztésekből, amely az előrejelzések szerint 243 ezer négyzetméter lesz (melyből 102 ezer négyzetméter elérhető bérlők számára).

Továbbra is népszerűek az ipari és logisztikai ingatlanok

2022-ben valószínűleg magas marad a logisztikai beruházások volumene az ágazatot megcélzó tőkemennyiség miatt. A növekvő bérlői kereslet továbbra is az egyik legnépszerűbb befektetői célponttá teszi, ennek megfelelően felerősödik a verseny a földek és a legjobb eszközök megszerzéséért, és a CBRE arra számít, hogy az alacsony hozamok  érdekében gyorsul a bérleti díjak növekedése.

Az európai piachoz hasonlóan a logisztikai eszközosztály Magyarországon is számos befektető látókörében van.