A lap arról készített összeállítást, hogy a budapesti kerületekben, mennyiért adják el az önkormányzati lakásokat. Több fideszes önkormányzat féláron szabadul meg a méregdrága ingatlanoktól.

Az V. kerület majdnem 30 milliót érő önkormányzati lakásokat adott el 2018-ban az V. kerület kevesebb mint 14 millió forintért, 18 millióra becsült lakásokat lehetett féláron megvenni Erzsébetvárosban, 13,8 milliós ingatlanokat 5,8 millióért adott el a VIII. kerület, Ferencváros 17 helyett 7 milliót, a XII. kerület pedig 28 millió helyett csak 18-at kért a vevőktől.

A Népszava szerint a fideszes trükk, hogy nem egyben kell eladni nagy palotákat, mert az szemet szúr, hanem sok kis lakást kell mélyen ár alatt értékesíteni ugyanolyan haszon eléréséért. A nagy botrányt kavaró ingatlanpanamákra egykor a Fidesz könnyen kimondta a hanyag, sőt a hűtlen kezelés vádját, miközben a kormánypárti kerületek a mögöttünk lévő önkormányzati ciklusban nagyobb kárt okoztak a közösségnek a sok-sok kis lakás eladásával.

Mindennek persze megvan a jogi háttere: az V. kerületben például még Rogán Antal aláírásával született egy rendelet, amely szerint "az ingatlan "vételára a lakás forgalmi értékének 50 százaléka", ha az előző öt évben teljes felújítást végeztek az épületben, akkor 80 százaléka.

A Népszava ugyanakkor ellenpéldákat is felhoz. Vannak olyan kerületek, ahol a forgalmi értéken, sőt néhol afölött adják a lakásokat. A legnagyobb nyereséget a XIII. kerület tudta elérni, ahol az átlagosan 2,8 millióra becsült ingatlanokat végül 7 milliós áron adták el, s a pénzt új lakások építésébe forgatták vissza.