A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb jelentése szerint 2021 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 29,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 7,2 százalékkal nagyobb volt a novemberinél. 2021-ben az építőipar termelése 13,3 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az építőipar termelésének jelentős növekedését a stabilan magas kereslettel magyarázza, amelyet az ágazat az egy évvel korábbinál jóval nagyobb mértékben tudott kielégíteni, azaz jobban rendelkezésre állt a szükséges munkaerő és építőanyag. Az ágazat termelését segíthette az enyhe időjárás és a kedvezőbb vírushelyzet is.

Ugyanakkor kedvezőtlen hír, hogy a magas kereslet továbbra is erőteljesen megjelenik az árak emelkedésében, amely a negyedik negyedévben tovább gyorsult. Az állami beruházások volumenének visszafogása már némileg látszik az ágazat szerződésállományán. Ez kedvező esetben lassítani tudná az áremelkedést, ám ez a hatás elenyésző lehet, mivel a versenyszféra beruházásaiban felfutás várható.

Összességében a rendelésállomány így is magas, ennélfogva az építőipar teljesítménye 2022-ben is inkább felfelé húzhatja a gazdasági növekedést - vélekedett Regős Gábor.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint tavaly a járvány okozta bizonytalanság enyhülése, valamint a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, továbbá a tavaly ősszel elindult zöldotthon program miatt meglódult a lakásépítési kedv. Az építőipari növekedés így tavaly is érezhetően hozzájárult GDP növekedéséhez.

A kiugró lakásépítési kedvet jellemzi, hogy az új lakások kínálata az ingatlan.com adatai szerint 91 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest. A községekben 123 százalékkal, a megyeszékhelyeken pedig 100 százalékkal nőtt a kínálat. Közben Budapesten 60 százalékos volt a bővülés, ami azért még mindig erőteljes növekedést jelent. Az ingatlan.com szakértője azt is megjegyezte, hogy az állami beruházások visszafogása miatt felszabadulnak építőipari kapacitások, amelyek a lakásépítésekben jelenhetnek meg, ez pedig fékezheti a drágulás ütemét az új lakások piacán.

Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója szerint az építőipar felívelését mutatja, hogy 2021 harmadik negyedévében 378 ezer embernek adott munkát, ami évtizedes rekordnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy az ágazat az összes foglalkoztatott 8 százalékának biztosít munkalehetőséget szemben a 2010 és 2020 közötti időszakra jellemző 6-7 százalék körüli mutatóval.

Azt is hozzátette, hogy az építőipari növekedésben ma már egyre nagyobb teret nyernek a digitális megoldások, mind a tervezés, mind a kivitelezés, mind pedig az épületüzemeltetés területén, ami hatékonyabbá, költségkímélőbbé teszi az ágazatot és az építményeket.

Bár a korábbi időszakot mutató adatokból még nem kivehető, az építőipar egyik meghatározó szegmensében, vagyis az irodapiacon az idén a fejlesztések lassulása várható

– emelte ki Tatár Tibor, a Futureal Development vezérigazgatója. A várható lassulás oka az, hogy miközben a tovább növekvő építési és a szintén emelkedő finanszírozási költségek miatt a bérbeadók bérletidíj-emelési kényszerben vannak, addig számos bérlő kivár azzal, hogy új irodaházba költözzön.  Sok bérlő bizonytalan még hogy a jövőben milyen arányban akarja alkalmazni a home office-t és az irodai munkát. Mindemellett várhatóan nő azoknak a bérlőknek a tábora is, akik új bérlemény választása helyett átmenetileg – 2-3 évre – hosszabbítanak a jelenlegi helyükön.

A kereskedelmi ingatlanok fejlesztését illetően kulcskérdés a meglévő létesítmények forgalmának alakulása. A Futureal várakozásai szerint a bevásárlóközpontok jól fognak teljesíteni, a járványtól megfáradt vevők ugyanis részben vásárlással kárpótolják magukat, másrészt a gyorsuló inflációtól való félelem előre hozott vásárlásokat generálhat. Az idei szja-visszatérítések és extra nyugdíjkifizetések is növelhetik a vásárlókedvet.

Az utcai üzlethelyiségek esetében az elmúlt év nagyon nehéznek bizonyult, ám a járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldása után - amint újra fellendül a turizmus és a belvárosi forgalom - gyorsan helyreállhat e szektor működése. A kérdés itt csupán az, hogy ez az idén megtörténik-e – hangsúlyozta Tatár Tibor.