Budapesti, dunaharaszti vagy éppen pátyi címmel regisztrálók is szereztek jócskán földeket 2015 novembere és 2016 júliusa között Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a három ütemben dobra vert 11 ezer 300 hektár állami terület több mint felét néhány tucatnyi, időnként érdekes céghálóban összeolvadó érdekeltség kaparintotta meg - derül ki Ángyán József volt parlamenti államtitkár legfrissebb, a földvásárlási anomáliákat bemutató, s ezúttal az északi megyét elemző jelentéséből, amelyet a Népszavához juttatott el.

A vonatkozó adatokból az látszik, hogy a helybeli gazdálkodó családok elől a földek többségét - ebben a megyében például a termőföldek több mint 83 százalékát - külső, tőkeerős árverezők szerezték meg. Ráadásul a területek közel egyharmada olyan nyertesekhez került, akik a megszerzett birtoktesttől a törvényben meghatározott 20 kilométeres sugarú körön jóval messzebb, átlagosan 44 kilométernyi távolságban laknak, sőt, akad köztük, aki 200 kilométerről próbálja "helyben élő földművesként" gardírozni birtokait - írja a Népszava a jelentésre hivatkozva.

Ángyán szerint valódi licitálás, árverseny a birtoktestek csak kis hányadának árverésén alakult ki, így az átlagos nyertes árajánlat alig haladta meg a hektáronkénti 800 ezer forintot, ami az európai árak töredéke. A verseny hiányának az is oka volt, hogy a területeket zömében nagyméretű birtoktestek formájában hirdették meg, amelyek több százmillió forintos kikiáltási árával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok nem rendelkeztek, illetve sokan eleve nem akarták meglévő kis gazdaságaikat kockára tenni.

Ángyán az árverések vesztes településeiként említi Tarcalt, Csincsét, Emődöt vagy Megyaszót, a nyertesek - amelyek pályázói nemcsak a saját lakóhelyük, de más falvak vagy városok területeihez is hozzájutottak - között pedig Miskolc, Szerencs és Mád tűnik fel, miután az itteniek szerezték meg az összes elárverezett állami föld közel negyedét.

Ángyán szerint Borsodban is sűrűn előfordult, hogy nem helybeli gazdacsaládok, hanem nagy agrárholdingok politika-közeli vezetői jutottak jelentős állami földterületekhez. A nagy nyertesek között említi a fideszes Budai Gyula vagy Tállai András rokonait is.

A néhány valóban helyben élő nyertes gazda névsorában pedig Ángyán szerint "strómangyanús föld-spekulánsok" egész sora található: van köztük fitness-instruktor, marketingmenedzser, kormány-közeli polgármester, önkormányzati képviselő, gyáriparos, milliárdos vagyonú cégháló-tulajdonos, építőipari, árufuvarozási nagyvállalkozó csakúgy, mint gépjármű-, fémhulladék- vagy éppen könyvkereskedő. (Orbán Viktor a magyar földről beszélt)

Fotó: Shutterstock