Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két hete tették közzé azoknak az ingatlanoknak a listáját, amelyek a világörökségi helyszíneken találhatóak és az államnak ezentúl elővásárlási joga van.

A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára szerint a törvény célja, hogy hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat, megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat.

Az ellenzék bírálta a kezdeményezést, szerintük lehetővé teheti, hogy a kormány a haveroknak csoportosítsa át az érintett ingatlanokat, melyek között csak nagyobb világörökségi épületek vannak.

Az elővásárlási jog azt jelenti, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladja azt, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített azonos feltételekkel az állam beléphet a vevő helyére nyolc napon belül. Amennyiben az állam részéről a megkereséstől számított nyolc napon belül nem érkezik válasz, azt automatikusan úgy kell tekinteni, hogy az állam nem él elővásárlási jogával.

Latorcai jelezte: ez az ingatlanok adásvételét érdemben tehát semmilyen módon nem lassítja. Ha az állam él elővásárlási jogával, akkor a megvásárolt világörökségi területen álló ingatlan az állami vagyont gyarapítja - tette hozzá. (Veszélyben vannak a világörökségi helyszínek)

Fotó: Shutterstock