A közbeszerzés alapján kötött szerződés módosítását az ajánlatkérő a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A Napi.hu tavaly júniusban írt arról, hogy az MTÜ vagyonkezelésében álló - a Fidesz-rendezvényeknek is otthont adó - Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ felújítását a West Hungária Bau Kft. végezheti, nettó 2 milliárd 586 millió forintért.

A nyertesnek a héjszerkezetnél vissza kell bontania a szorítóprofilokat és körtányérokat, majd azok és környezetük megtisztítása után kell visszaépíteni az elemeket. Ezt követően 13 784 méter hosszban speciális kent szigeteléssel kell ellátni a profilokat. Másik feladat az épület díszkivilágításának kiépítése. A Bálna a héjszerkezethez kapcsolódóan 1061 darab RGB LED lámpát kap, míg a régi közraktár épületeknél 184 lámpa és 249 méter LED vonalvilágító adja a díszkivilágítást. A felújítás keretében - egyebek mellett - a III./B jelű épületben lesz új vizesblokk és megújul a kiállító- és a rendezvény terem is.

A vállalási ár mostani módosítását két tényezővel indokolja a közlemény. A kis mértékű módosulások mennyiségi változásokból, elmaradó és új tételekből, a beépítés helyének/pozíciójának változásából, valamint termékmódosulásokból tevődnek össze és a nettó vállalkozói díj 152 846 forint csökkenését eredményezik. A növekedés oka pedig az áremelkedés, amely egy 2014-es uniós irányelv szerint lehetővé teszi a vállalási ár tagállami átlagos inflációval történő emelését.

Tavaly decemberben a Napi.hu arról adott hírt, hogy közel 600 millió forintért készülhetnek a Bálna átalakítására vonatkozó tervek. Ezeket - közös ajánlattevőként - az Incorso Építész Kft., valamint a Design Plan Zrt. végezheti, nettó 589 millió forintért. Az épületben olyan multifunkcionális termek (konferencia és rendezvényterek, helyiségek) létrehozása a cél, amelyek nem csak egysíkú megjelenést tudnak biztosítani.